Dit zijn de grootste Whey Protein nadelen

Whey proteïne is veruit het meest gebruikte eiwitsupplement dat er is. Helaas kan het gebruik van whey protein nadelen hebben.

Overigens heeft gelukkig niet iedereen last van deze nadelen. Toch is het belangrijk om de nadelen te benoemen. Al is het maar voor het geval je er last van krijgt.

Hieronder vind je de grootste nadelen van whey protein. Lees snel verder!

De nadelen van whey protein

Maar, wat zijn nu de grootste nadelen van whey protein? Bekijk ze hieronder:

  1. Niet geschikt voor veganisten
  2. Buik- en darmklachten door whey protein
  3. Niet geschikt voor mensen met lactose intolerantie
  4. Risico op het binnenkrijgen van teveel eiwitten
  5. Whey protein heeft een hoog cholesterol gehalte

1. Niet geschikt voor veganisten

Allereerst is whey protein niet geschikt voor veganisten. In wei-eiwit supplementen zitten namelijk verschillende dierproducten.

Deze dierproducten zoals melk zijn nodig om de werking van whey protein te kunnen optimaliseren.

Dat betekent niet dat veganisten überhaupt geen proteïne poeder kunnen gebruiken. Zij moeten het echter hebben van biologische varianten zonder dierlijke producten.

Is whey protein dan wel geschikt voor vegetariërs?

In principe is whey protein wel geschikt voor vegetariërs. In het wei-eiwit supplement zit namelijk geen vlees. Als vegetariër mag je bepaalde dierproducten wel gebruiken, die vind je ook in whey protein.

Wil je als vegetariër geen risico lopen? Check dan altijd de verpakking van het eiwitsupplement. Meestal staat hier meteen op aangegeven of het supplement ook geschikt is voor vegetariërs.

2. Buik- en darmklachten door whey protein

bijwerkingen buikpijn

Whey protein kan bij sommige mensen buik- en darmklachten veroorzaken. Dit komt door de eiwitten in het supplement. Sommige mensen zijn namelijk gevoeliger voor dierlijk eiwit.

Zeker bij het gebruik van meerdere eiwitshakes per dag kunnen deze whey protein bijwerkingen opspelen. Heb je hier last van? Probeer dan minder whey protein te nemen en haal je eiwitten bijvoorbeeld uit ander voedsel.

Bij sommige gebruikers blijven de buik- en darmklachten aanhouden, ook als je minder eiwitten neemt. Je kunt dan alsnog zonder risico gebruik maken van whey protein. In dat geval is het helaas gewoon iets waar je mee moet leven.

Heeft iedereen last van deze klachten?

Gelukkig heeft lang niet iedereen last van deze klachten. Sterker nog, deze whey protein nadelen komen eigenlijk zelden voor. De meeste mensen kunnen dus zonder problemen elke dag whey protein gebruiken.

Wel kan het zo zijn dat je in het begin vaker naar de wc moet. Gelukkig went je lichaam meestal vrij snel aan de hoeveelheden whey protein die je neemt.

Na deze gewenningsperiode kunnen de meeste sporters probleemloos whey protein gebruiken.

3. Niet geschikt voor mensen met lactose intolerantie

Verder is whey protein niet geschikt voor mensen met een lactose intolerantie. Net als caseïne eiwitshakes bestaan wei-eiwitten namelijk uit melkproducten.

Mensen die lactose intolerant zijn zullen vervelende lichamelijke klachten krijgen van whey protein.

Mensen die lactose intolerant zijn kunnen beter gaan voor plantaardige eiwitten. Deze eiwitten zijn gegarandeerd niet van dierproducten gemaakt en bevatten dus ook geen melk.

Daarnaast zijn deze eiwitten vaak even effectief als die van whey protein.

4. Risico op het binnenkrijgen van teveel eiwitten

whey protein shake

Een ander whey protein nadeel is het risico dat je te veel eiwitten inneemt. Het nemen van te veel eiwitten heeft trouwens geen negatief effect op je gezondheid.

Wel kan het ervoor zorgen dat je lichaam het eiwit overschot sneller kwijt wil. Dat betekent dus een extra paar tripjes naar het toilet.

Overigens heb je als krachtsporter altijd een overschot aan eiwitten nodig. Je kunt dus alsnog liever te veel dan te weinig whey protein per dag nemen.

Hoe kan ik mijn eiwitinname gecontroleerd houden?

Een dosering whey protein bevat zo’n 22 gram eiwitten per dag. Bepaal dus eerst voor jezelf hoe veel eiwitten jij dagelijks nodig hebt. Dit kun je eenvoudig doen met bijvoorbeeld een online gezondheidstest.

Aan de hand hiervan kun je bepalen hoeveel eiwitten jij in je dieet hebt zitten. Vervolgens kun je dus voor jezelf bepalen hoeveel whey protein jij elke dag moet nemen.

5. Whey protein heeft een hoog cholesterol gehalte

Ook bevat whey protein vaak een hoog cholesterol gehalte. Hierdoor is het supplement niet altijd even geschikt voor sporters met een verhoogd cholesterol.

Zeker oudere mensen moeten opletten dat ze geen last krijgen van dit whey protein nadeel.

Wil je ondanks je verhoogde cholesterol toch whey protein nemen? Dan kun je een aantal dingen doen om te zorgen dat je geen klachten krijgt:

Magere eiwitbronnen gebruiken

In plaats van vette vleessoorten zoals rood vlees of spek kun je magere eiwitbronnen kiezen. Zo kun je gaan voor magere eiwitbronnen zoals kip en kalkoenfilet. Deze voedselproducten bevatten weinig vet, waardoor je cholesterol niet wordt aangetast.

Minder verzadigde vetten nemen

Als je whey protein gebruikt is het ook belangrijk om op je vetinname te letten. Zeker verzadigd vet zorgt namelijk voor een verhoogd cholesterol. Vermijd dus andere zuivelproducten zoals melk en boter en meng je eiwitshakes met water.

Kleinere doseringen whey protein gebruiken

eiwit shake

Als je whey protein wilt gebruiken kun je ook werken met kleinere doseringen. Zo verhoog je toch je eiwitinname, zonder dat je je cholesterolgehalte extreem aantast.

Natuurlijk bevatten ook kleine doseringen bestanddelen die je cholesterol verhogen. De kans dat je er last van gaat krijgen is echter een stuk kleiner.

Conclusie: De nadelen van whey protein

Er zijn dus wat nadelen waar je rekening mee moet houden als je whey protein gebruikt. Gelukkig zijn deze nadelen niet gevaarlijk voor je gezondheid. Wel kunnen de nadelen vervelend zijn.

De nadelen zijn echter geen reden om whey protein te laten staan. Sterker nog, als je whey protein kunt gebruiken moet je dit zeker doen. Het zal je sportprestaties gegarandeerd verbeteren!
Veelgestelde vragen

Kan ik Whey Protein veilig combineren met andere supplementen?

Whey protein is veilig te gebruiken met bijna alle sportsupplementen. Meestal gebruiken krachtsporters bijvoorbeeld creatine naast hun eiwitshakes. Echter heeft ook creatine nadelen, die kunnen verergeren als je whey eiwitten gebruikt. Gelukkig hebben de meeste sporters geen klachten door de combinatie van creatine en whey eiwit.

Bestaat er ook whey protein voor veganisten?

In principe is whey protein altijd gemaakt van wei-eiwitten. Wei-eiwitten komen voort uit de resten van de productie van kaas en boter. Dit zijn dus dierlijke producten. Daarom is het voor veganisten beter om eiwitten te gebruiken zonder whey.