Zelf pre workout maken – Kan dit?

Gebruik je pre workout tijdens je krachttrainingen? Dan heb je er misschien weleens over nagedacht om zelf pre workout te maken.

In dit artikel lees je hoe je zelf pre workout maakt. Hierbij wordt een duidelijke uitleg gegeven welke ingrediënten je nodig hebt. Ook lees je hoe je een natuurlijke pre workout kunt maken.

Verder krijg je een voorbeeld te zien van een zelfgemaakt pre workout recept. Zo wordt het je nog makkelijker gemaakt om zelf pre workout te maken!

Kun je zelf pre workout maken?

ervaring pre workout zonder cafeïne

Pre workout kun je zeker zelf maken. Veel sporters kiezen ervoor om pre workout zelf te maken om verschillende redenen.

De hoofdreden is dat je zelf kunt bepalen wat je in de pre workout stopt. Hierdoor kun je de zelfgemaakte pre workout bijvoorbeeld filteren op onnodige en ongezonde vulstoffen. Ook maken veel mensen zelf pre workout omdat ze zo zelf de smaak kunnen bepalen.

Benodigdheden om zelf pre workout te maken

Als je zelf pre workout maakt heb je een aantal onmisbare ingrediënten nodig. Wat er in pre workout zit kan nog weleens verschillen. Bepaalde ingrediënten vind je er echter bijna altijd in terug.

Deze ingrediënten zijn bijvoorbeeld belangrijk om je energieniveau te verhogen. Ook helpen de ingrediënten bij het verhogen van je spierkracht en je uithoudingsvermogen.

Cafeïne

Allereerst is cafeïne een veelvoorkomend ingrediënt in pre-workout supplementen. Het helpt je bijvoorbeeld om je energieniveau te verhogen. Het is dus niet gek om cafeïne te gebruiken als je zelf pre workout maakt.

Overigens kun je ook pre workout zonder cafeïne maken. Dit is nodig als je bijvoorbeeld slecht tegen de effecten van cafeïne kunt. In dat geval kun je bijvoorbeeld vervangende stimulerende ingrediënten zoals beta alanine gebruiken.

Beta alanine

Beta alanine is een werkzame stof die je doorbloeding positief stimuleert. Ook verwijdt dit supplement je bloedvaten, waardoor er meer zuurstof door je lichaam stroomt. Dit effect geeft je een energiek gevoel.

Daarnaast zorgt beta alanine wel voor de veelvoorkomende jeuk door pre workout. Vind je dit vervelend? Dan kun je pre workout zonder beta alanine maken.

Tenslotte is het belangrijk om te weten dat bijna alle pre workout standaard beta alanine bevat. Dat is natuurlijk niet voor niets. Het is namelijk een effectief middel waar je veel voordeel uit haalt tijdens het sporten.

Vitamine B

Ook vitamine B is een belangrijk ingrediënt wat in veel pre workout supplementen zit. Vooral vitamine B12 is een veelvoorkomend bestanddeel in pre workout. Als je zelf pre workout maakt mag je vitamine B dus zeker niet vergeten.

Vitamine B is allereerst erg belangrijk voor de balans van je zenuwstelsel. Dit is belangrijk om bijvoorbeeld je lichaam onder controle te houden tijdens zware krachtoefeningen. Ook helpt vitamine B je bij het reguleren van je ademhaling tijdens trainingen.

Verder zorgt vitamine B voor een sneller en beter herstel na een training. Je immuunsysteem wordt namelijk positief beïnvloed door vitamine B.

Natuurlijke pre workout maken

pre workout zelf maken

Je kunt ook een natuurlijke pre workout maken. In dat geval moet je zorgen dat de bestanddelen allemaal van biologische bronnen komen.

Allereerst is cafeïne ook uit natuurlijke bronnen te verkrijgen. Dit ingrediënt kun je dus ook gebruiken om natuurlijke pre workout te maken. Cafeïne vind je bijvoorbeeld in groene theebladeren en cacaobonen.

Verder is gember een veelgebruikt ingrediënt als je natuurlijke pre workout maakt. Gember helpt bijvoorbeeld bij het verbeteren van je bloedcirculatie. Ook vermindert het spierpijn en ontstekingen. Je kunt gember raspen en daarna toevoegen aan je pre-workout drankje.

Tenslotte kun je ook gebruik maken van citrulline. Dit ingrediënt zit ook in veel standaard pre workout supplementen. Citrulline is van nature te vinden in bijvoorbeeld watermeloen. Het middel verbetert je doorbloeding en het kan zelfs vermoeidheid tegengaan.

Zelf pre workout maken – Een recept

Zelf pre workout maken is dus zeker mogelijk. Toch kan het lastig zijn om zelf een goed werkende pre workout te maken. Daarom vind je hieronder een recept dat je gemakkelijk in je eigen keuken kunt maken.

Laten we beginnen met de ingrediëntenlijst:

  • 2 kopjes afgekoelde cafeïne houdende zwarte koffie
  • 2-5 gram beta alanine poeder
  • 1 theelepel bietenpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel citrulline
  • 1 theelepel suiker

Nadat je alle ingrediënten bij elkaar hebt gezocht, doe je deze in een blender. Vervolgens zorg je dat alle bestanddelen goed door elkaar worden gemixt. Hou je niet van de sterke koffiesmaak? Voeg dan extra water of melk toe om de smaak te verzachten.

Deze ingrediëntenlijst kun je uiteraard zelf nog aanpassen. Zo kun je er zelf vitamine B aan toevoegen om je pre workout nog effectiever te maken. Ook kun je creatine toevoegen om de lange termijn effecten van het supplement te verbeteren.

Verder kun je zelf bepalen hoeveel werkzame stoffen je toevoegt. Wil je écht hard gaan in de sportschool? Voeg dan bijvoorbeeld een extra kop koffie of wat meer beta alanine toe. Je kunt voor jezelf aanvoelen welke doseringen effectief zijn voor jou.

Waarom zelf pre workout maken?

Zoals je hebt gelezen is het zelf maken van pre workout niet lastig. Daarom is het niet gek dat veel sporters tegenwoordig zelf pre workout maken.

Ook maken sporters pre workout zelf omdat ze dan controle hebben over welke ingrediënten ze gebruiken. Het is natuurlijk fijn als je zelf kunt bepalen wat je dagelijks binnenkrijgt. Onnodige stoffen kun je vermijden door zelf pre workout te maken.

Zelf maken of kopen – Wat is goedkoper?

pre workout shake

Eigenlijk kun je de zelfgemaakte pre workout zo duur maken als je zelf wilt. Toch is het in de meeste gevallen goedkoper om pre workout zelf te maken. Je kunt de losse ingrediënten namelijk lang bewaren en in grotere hoeveelheden aanschaffen.

Ook betaal je bij gekochte pre workout vaak voor de naam van het merk. Bij veel pre workout supplementen zijn de ingrediënten namelijk nagenoeg hetzelfde.

Wel is het kopen van pre workout natuurlijk een stuk makkelijker. Je hoeft namelijk niet elke dag zelf je supplement samen te stellen Voor dit gemak betaal je dus ook iets extra’s.

Zelf pre workout maken – Aanrader of niet?

Zelf pre workout maken is zeker geen slecht idee. Het is namelijk een mooie manier om zelf te bepalen wat je binnenkrijgt. Ook kun je de pre workout maken in de smaak die jij zelf wilt.

Toch is het kopen van pre workout natuurlijk een stuk makkelijker. Ook zijn de pre workouts die je kunt kopen allemaal uitgebreid getest en dus betrouwbaar. Het ligt er dus aan hoeveel tijd jij wilt steken in het gebruiken van pre-workout.

Bepaal dus voor jezelf of je pre workout zelf maakt of in de winkel koopt. In beide gevallen zal het je trainingsniveau flink verbeteren!