Roeitrainer kopen? De 7 beste roeimachines voor thuis

Een roeitrainer is een uitstekend en bijzonder populair trainingsapparaat. Dat weet iedereen die regelmatig aan fitness doet.

Maar vraag aan 10 ervaren sporters wat de beste roeitrainer is en je krijgt 10 verschillende antwoorden.

Dit artikel helpt je bij je zoektocht naar de beste roeitrainer voor thuis. Ook krijg je antwoord op de vraag waar je op moet letten bij de aankoop van een roeitrainer.

Beste roeitrainers voor thuis uit de test

Ondanks de tips uit dit artikel, kan het nog een hele zoektocht zijn om bij de beste roeitrainer uit te komen.

Gelukkig worden er een hoop tests uitgevoerd die je kunnen helpen bij de beste koop. Dit zijn de 7 best geteste roeitrainers.

1. VirtuFit Row 450

VirtuFit Row 450 inklapbare roeitrainer

De VirtuFit Row 450 is een stille roeitrainer om thuis te gebruiken.

Dankzij het magnetische weerstandssysteem produceert de trainer nauwelijks geluid. Wel zo prettig voor jou, je huisgenoten en je buren.

Deze trainer heeft 10 verschillende weerstanden. Het schakelen tussen deze weerstanden gaat heel soepel.

Ook is deze roeitrainer stevig en soepel, omdat de zitting van PU wielen is voorzien.

Gecombineerd met de prijs, die reuze meevalt, is het logisch dat de VirtuFit 450 bovenaan de lijst staat.
2. Senz Sports R4000

Senz Sports R4000 roeitrainer

De Senz Sports R4000 is eveneens een vrij goedkope roeitrainer, zeker als je bedenkt dat het een water roeitrainer is. Meestal zijn dit wat duurdere modellen.

Dat de Senz Sports R4000 een van de voordeligste roeitrainers is, zegt niks over de kwaliteit van deze roeimachine.

De tank wordt gevuld met echt water, voor de optimale ervaring. Deze roeier is niet geschikt als je een fitness roeiapparaat wilt hebben met veel trainingsfuncties. Die heeft de Senz Sports R4000 niet.

Op de display zie je hoeveel calorieën je hebt verbrand, de snelheid, roeislagen en afstand. Als je meer niet nodig hebt, is dit een ideale roeitrainer voor je.
3. Focus Fitness Row 3

focus fitness row 3

Ook de nummer 3 in deze lijst is allesbehalve een dure roeitrainer.

De Focus Fitness Row 3 heeft een magnetisch weerstandsysteem en een sterk frame. Zoals je inmiddels weet is een magnetische roeitrainer erg stil. De machine weegt 35 kilo, daarmee koop je een stabiele roeitrainer.

Een groot voordeel van deze roeitrainer is dat deze elektronisch wordt aangestuurd. Daardoor wordt de weerstand automatisch aangepast tijdens de training.

Verder heb je met deze roeitrainer de beschikking over niet minder dan 12 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s.

Met de Race Modus kan je het in een heuse wedstrijd opnemen tegen de computer.
4. Matrix Roeitrainer

Matrix MXR16 Roeitrainer

De Matrix Roeitrainer is een topapparaat, waar wel een flink prijskaartje aan hangt.

Deze roeier heeft een inductieremsysteem, waarmee de weerstand wordt bepaald. Dit gebeurt met een magneet via elektronische puls. Je hebt de beschikking over 10 verschillende trainingsniveaus.

Verder heeft de Matrix Roeitrainer 3 programma’s om een goede training te doen. Je kunt zelf een workout samenstellen, voor een interval kiezen of een wedstrijd.

Zo’n handmatige training is ideaal. Zo kan je makkelijk afwisselen tussen sprints, lange afstanden en intervallen.

De Matrix Roeitrainer past bij je als je een heel fanatieke roeier bent. Voor sporadisch gebruik is de aanschafsprijs te hoog.
5. WaterRower Club

WaterRower Club Roeitrainer

Fraai spul, de roeitrainers van WaterRower. De Club heeft een traploos weerstandsniveau.

Dit is een zeer stevige roeier, met een gewicht van 53 kilogram en een maximaal gebruikersgewicht van 180 kilogram. Daardoor zit je rotsvast in het stoeltje en kun je onbezorgd gas geven.

Op het display zie je onder andere de snelheid, afstand en calorieverbruik. Het is een water roeier, zoals de naam al doet vermoeden.

Net als bovenstaand roeiapparaat is ook de WaterRower Club een trainer uit het duurdere segment.
6. VirtuFit Water Resistance Aqua 100i

VirtuFit Water Resistance Aqua 100i

De VirtuFit Water Resistance Aqua 100i is een geweldige roeitrainer voor elk type sporter. Deze roeitrainer kan namelijk ook door lange mensen worden gebruikt. 

Daarnaast kunnen mensen met een gewicht tot 120 kilo comfortabel gebruik maken van deze roeitrainer. Dit maakt de Aqua 100i een ideaal apparaat voor mensen met overgewicht die willen afvallen.

Deze roeitrainer is erg realistisch in gebruik door de waterweerstand. Het voelt net alsof je in het echt aan het roeien bent als je deze roeimachine gebruikt.

Daarnaast kun je de weerstand aanpassen door het waterpeil in de tank te veranderen.
7. VirtuFit Elite Water Resistance

roeitrainer virtufit elite water resistance

De Elite Water Resistance van VirtuFit is een betrouwbare roeitrainer die al jaren wordt gebruikt. Dit is vooral te danken aan de manier van trainen.

Door de waterweerstand voelt het namelijk net alsof je echt aan het roeien bent. Hierdoor train je met deze roeimachine anders dan met door lucht of magneten aangestuurde apparaten.

Verder is het design van deze roeitrainer erg stijlvol. Je zou de roeimachine bij wijze van spreken zo in je woonkamer kunnen plaatsen!

Tenslotte kun je dankzij de verschillende trainingsvormen zeer divers trainen. Je kunt daarnaast tijdens je trainingen statistieken zoals tijd, afstand en hartslag monitoren.
Waar op letten bij het uitzoeken van een goede roeitrainer?

Zonder een klein beetje kennis een roeitrainer kopen is niet de meest verstandige keuze die je kunt maken.

Er bestaat namelijk nogal wat verschil tussen de diverse roeitrainers, die je op allerlei manieren met elkaar kunt vergelijken.

Ook heb je te maken met verschillende prijsniveaus. Op dat vlak is het vooral zaak om een bedrag uit te geven dat bij jouw mate van intensief of minder intensief sporten past.

Zo kom je bij de voor jou beste roeitrainer voor thuis uit. Bovendien voorkom je op deze manier dat je veel geld uitgeeft aan een roeimachine die na een aantal weken in een hoekje staat te verstoffen.

Passend voor jou

Roeimachine lengte benen

Er zijn nogal wat lichaamskenmerken van belang om bij de voor jou goede roeitrainer uit te komen. Je lichaamsgewicht en lengte zijn de twee belangrijkste.

Gelukkig kan je hier niet of nauwelijks de mist mee ingaan. Op iedere roeitrainer staat aangegeven wat het maximale draaggewicht is. Dit is vaak meer dan 150 kilo.

Als je langer bent dan 1 meter 85, is het slim om bij het kopen van een roeitrainer te testen of de maat voor jou geschikt is.

Het is namelijk de bedoeling dat je je benen goed kunt strekken, en dat kan met een lengte boven de 185 centimeter niet op iedere roeimachine.

Als je kleiner dan 1 meter 85 bent, hoef je eigenlijk niet naar je lengte te kijken. Je past dan moeiteloos op vrijwel iedere roeitrainer.

De roeitrainer zelf

Belangrijk bij de aankoop van een roeitrainer zijn de volgende punten:

  • Gewicht. Uitzonderingen daargelaten geldt het volgende: hoe zwaarder de roeitrainer, hoe beter de kwaliteit. Dat komt door de gebruikte materialen. Een zwaardere roeitrainer is bovendien een stuk stabieler.
  • Aandrijving. De roeitrainer kan worden aangedreven met een ketting of een koord. Een ketting is oersterk en bijna niet kapot te krijgen, maar heeft wel onderhoud nodig. Een koord slijt sneller en zal af en toe vervangen moeten worden.
  • Weerstand. Er zijn drie soorten; magnetisch, lucht en water. Kies de voor jou meest geschikte manier van weerstand en houd ook rekening met hoeveel geluid een roeitrainer kan produceren. Magnetisch is vrijwel geluidloos, lucht maakt de meeste ”herrie”.
  • Display. Hier zijn eindeloze variaties mogelijk. Let er vooral op dat de display alle voor jou belangrijke meetwaarden in beeld kan brengen, het liefst tegelijkertijd. Bij de duurdere roeitrainers kan je op het display trainingsprogramma’s selecteren of zelfs een eigen programma invoeren.

De verschillende soorten roeitrainers

Grofweg zijn er drie soorten roeitrainers. Welke soort roeitrainer het is wordt bepaald door de weerstand.

Bij magnetische weerstand wordt de weerstand door een magneet gegeven. Een roeimachine met magnetische weerstand is vrijwel geluidloos en daarmee ideaal als je een stille roeitrainer wilt aanschaffen.

Bij een roeitrainer met luchtweerstand gaat de weerstand via sleuven die je groter en kleiner kan maken door een hendel te verstellen. Roeitrainers met deze weerstand produceren wel wat meer geluid.

Waterweerstand komt het dichtst bij echt roeien in de buurt. De weerstand wordt automatisch geregeld. Hoe harder je gaat roeien, hoe meer weerstand je krijgt. Bij een water roeier valt de mate van herrie reuze mee.

Roeitrainers met een inductierem, zoals de Matrix Roeitrainer, vallen onder de magnetische weerstand. Het verschil tussen een inductierem en ‘gewone’ magneetweerstand is dat inductieremsystemen met elektronisch puls werken.

Welke je kiest is persoonlijke voorkeur. Dat hangt natuurlijk niet alleen maar van de weerstand af. Opties zijn onder meer een inklapbare roeitrainer of een compacte roeitrainer.

Je kunt ook altijd online naar ervaringen van andere gebruikers kijken. Zo kan je een mooie indruk krijgen van welk fitness roeiapparaat bij je past.

Waarom je een roeitrainer zou moeten kopen

Spieren trainen roeitrainer

Een roeitrainer is een zeer geschikt fitnessapparaat, omdat je tijdens het roeien je hele lichaam gebruikt.

Dat voel je na een intensieve sessie ook wel. Of het nu je kuiten, hamstrings, buikspieren of rugspieren zijn, alles trilt nog na. Met een roeier train je je complete lichaam.

Zeker voor je hart is een roeimachine goed. Door voor langere tijd een bepaald tempo vast te houden, gaat je hart sneller pompen, wat zorgt voor een betere bloedsomloop.

Als je met enige regelmaat op de roeitrainer plaatsneemt, gaat je hart wennen aan de belasting en verloopt het rondpompen van je bloed steeds beter.

Het is dan ook niet vreemd dat je veel calorieën verbrandt tijdens het trainen. Hierdoor val je af en word je sterker.

Een ander voordeel is dat je op een roeitrainer weinig kans maakt om blessures op te lopen. Het is niet moeilijk en veel techniek is er niet voor nodig. Na enkele keren weet je precies hoe je moet roeien.

Is een goedkope roeitrainer het kopen waard?

Thuis roeien VirtuFit

Voordat je een roeitrainer gaat kopen, is het goed om voor jezelf op een rijtje te zetten waar je de roeitrainer voor wilt gebruiken.

Dat kun je letterlijk nemen, of gewoon in je hoofd doen. Als je tot de conclusie komt dat je de roeitrainer vaak wilt gebruiken, is het de moeite om wat meer geld uit te geven.

Dat wil zeker niet zeggen dat goedkope roeitrainers van mindere kwaliteit zijn.

Zeker de eerste 3 in de lijst met de beste roeitrainers uit de test zijn niet duur, en uitstekend van kwaliteit. De prijzen zitten rond de 400 euro, terwijl je voor een roeitrainer makkelijk meer dan duizend euro kunt uitgeven.

Wat het vaak is met goedkope roeitrainers, is dat de gebruikte materialen wat minder goed zijn. Dat is helemaal geen probleem, zolang je de roeier niet dagelijks gaat gebruiken. Als je dat wel doet, treedt er sneller slijtage op.

Dit geldt dus niet voor de 3 roeimachines uit dit artikel. Deze kan je gerust dagelijks gebruiken, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je snel onderdelen moet gaan vervangen.

Als je je goed inleest, kan je dus besparen op de aanschaf zonder op de kwaliteit in te leveren.

Roeimachines getest door instanties

De Consumentenbond, zowel in België als Nederland, heeft helaas nog geen roeitrainer getest.

Er worden wel verschillende andere fitnessapparaten getest. Daarom is het zeker niet ondenkbaar dat er in de nabije toekomst een roeitrainer test van de Consumentenbond komt.

Kieskeurig heeft wel roeitrainers waar je reviews en ervaringen van gebruikers kunt zien en je de verschillende prijzen kunt vergelijken. Zo zie je dat de roeimachines uit deze test gemiddeld een 8 of hoger scoren.

Alleen de Matrix Roeitrainer heeft geen reviews van gebruikers. Deze roeimachine krijgt overigens goede reviews op andere websites waar fitnessapparaten worden verkocht.

Let wel op bij de cijfers die onder de producten staan. Je kunt makkelijk een 10 of bijvoorbeeld een 2 tegenkomen. Als er maar 1 review is geplaatst, zegt dat natuurlijk niet al te veel.

Gelukkig zie je op Kieskeurig hoeveel gebruikers hun ervaringen hebben gedeeld.

Een roeitrainer kopen kan bij deze winkels

De kans dat je geen geschikte winkel kunt vinden om een roeitrainer te kopen, is heel klein. Zowel in fysieke winkels als in meerdere webshops heb je de keus uit een groot aanbod.

Je kunt ook voor de combinatie van een webshop en een fysieke winkel gaan. Zo kan je in ieder geval de roeitrainer uittesten voordat je tot aankoop overgaat.

Dat is in het geval van een fitnessapparaat belangrijk en bovenal verstandig. Hieronder bekijk je het aanbod bij de beste winkels.


Plaats een reactie