Bosu Ball kopen? Dit zijn de 6 beste balance trainers!

Tegenwoordig bestaan er heel wat manieren en hulpmiddelen om je fysieke kracht, balans en uithoudingsvermogen te verbeteren. De Bosu Ball is daar één van!

Ben je al een beetje wegwijs in de wereld van fitness, dan weet je misschien wat een Bosu Ball is. Heb je er echter nog nooit van gehoord of wil je er graag nog meer over weten? Dan kan het volgende artikel je zeker op weg helpen!

Hieronder bespreken de functies, voordelen, en de beste Bosu Balls van dit moment.

Dit zijn de beste Bosu Balls

Hoewel elke Bosu Ball in essentie hetzelfde design heeft en ongeveer dezelfde functie, bestaan er wel degelijk verschillende opties. Hieronder een overzichtje van de beste soorten Bosu Balls:

1. De Tunturi Balanstrainer Pro

tunturi_balance_ball

Vervolgens is er de Tunturi Balanstrainer Pro, een Bosu Ball die een beetje lijkt op de RS Sports maar toch net iets anders is.

Hoewel de belastbaarheid van dit model een stukje lager ligt dan die van het eerste model, zijn de weerstandsbanden wel iets steviger. Deze zijn immers met metalen clips bevestigd, waardoor ze niet zomaar los zullen komen.

Alweer geniet je bij dit model van een reliëf op de ronde kant, waardoor je wat meer stabiliteit en veiligheid hebt als je erop staat. En dat maakt het een goede oplossing voor beginners!


2. De BOSU Balance Trainer Home

bosu_ball_home

Dit is eigenlijk de originele Bosu Ball Balance Trainer, die ervoor gezorgd heeft dat dit merk zo populair is geworden.

De Home Edition is in twee kleuren verkrijgbaar, maar heeft hoe dan ook een belastbaarheid tot 135 kilogram. Daarbij kan je ook een variant krijgen (de Trainer Pro) die wel 160 kilogram kan dragen.

Houd er rekening mee dat deze Bosu Ball geen weerstandsbanden heeft, en dat deze modellen ook iets meer kosten (tot 200 euro). Wel krijg je er een leuke specifieke BOSU workouts bij!


3. De RS Sports Balansbal

rs_sports_balansbal

Deze variant van de Bosu Ball is perfect als je nét iets meer wilt dan gewoon een Bosu Ball om je balans te verbeteren.

Het apparaat is stevig en beschikt daarbij over weerstandsbanden. Die kan je gebruiken om bijvoorbeeld je armspieren te trainen terwijl je op de Ball staat. De handvatten die aan het uiteinde van de banden zitten, maken dit mogelijk.

Ook is deze variant extra belastbaar: hij kan tot wel 136 kilogram aan. Wel is de RS Sports Balanstrainer iets kleiner, dus houd daar rekening mee.

Ten slotte moet gezegd worden dat de handvatten slechts met plastic clips aan de banden zijn bevestigd. Het risico dat deze beschadigd raken is dus nét iets groter!


4. De Gymstick Balanstrainer Pro

gymstick_trainer_pro

Als je op zoek bent naar een xtra duurzame, sterke en belastbare Bosu Ball – kies dan voor dit model. De Gymstisck Balanstrainer kan tot wel 300 kilo dragen en is daarbij extra hard aan de bovenzijde.

Dit maakt het de ideale aanwinst voor een professionele sportschool, of voor mensen die iets zwaarder wegen. Ook zorgt de geribbelde textuur aan de bovenzijde van de Ball dat je er niet zomaar afglijdt.

Ten slotte is deze Ball weer iets groter in diameter dan de RS Sports Balanstrainer, waardoor je er iets comfortabeler op staat. Voeg daar een leuk design en een mooie prijs aan toe, en het plaatje is compleet!


5. De Avento Balanstrainer

avento_trainer

Ten slotte is er de Avento Balanstrainer. De frisse, appelblauw zeegroene kleur van dit model maakt het een leuke aanwinst voor elke home fitness.

Daarbij beschikt deze variant over weerstandsbanden, waardoor je extra stabiliteit geniet tijdens het sporten. De metalen clips aan de banden garanderen dat deze goed blijven zitten. Zelfs bij intensief gebruik!

De belastbaarheid van deze Bosu Ball ligt rond de 130 kilogram, en daarbij kost hij helemaal niet zo veel. Een slimme aankoop dus, als je kwaliteit wilt voor relatief weinig geld!


6. De BOSU Balance Trainer NexGen

bosu_nextgen

Heb je het liever voor een moderne variant van de gewone Bosu Ball, dan is dit model perfect. De NextGen Bosu Ball beschikt over een unieke textuur bovenaan, waardoor de bal in 4 delen is ingedeeld.

Dit maakt het net iets gemakkelijker om je positie te bepalen tijdens het sporten. Daarbij heb je natuurlijk wat meer grip!

De belastbaarheid van deze Bosu Ball ligt alweer rond de 160 kilogram, maar de prijs ligt ook wal hoger. Je betaalt zo’n 250 euro, en dat maakt deze variant de duurste van allemaal.


Wat is een Bosu Ball?

bosu_ball_push_up

Een Bosu Ball (ook wel balance ball) is eigenlijk een soort van fitness hulpmiddel dat de vorm heeft van een halve cirkel.

Op het eerste zicht ziet het er niet echt uit als een sporthulpmiddel, maar het is vooral de structuur en opbouw van de Bosu Ball die deze zo interessant maakt.

De Bosu Ball heeft aan de ene kant een harde, vlakke schijf en aan de andere kant een ronde, zachtere halve bol uit kunststof.

Die combinatie van hard en zacht, vlak en bol maakt de Bosu Ball de perfecte fitness tool om verschillende oefeningen mee te doen.

Hoe werkt een Bosu Ball?

Zoals reeds vermeld is een Bosu Ball eigenlijk een halve bal, waarvan één kant uit zachte kunststof bestaat en de andere hard is.

Er zijn verschillende manieren om een Bosu Ball te gebruiken. Doorgaans ligt de Ball met de zachte kant op de grond. Het is dan de bedoeling dat je op de harde, vlakke kant gaat staan. Niet bepaald gemakkelijk, maar dat is juist de uitdaging!

Tegenwoordig is de Bosu Ball één van de populairste en bekendste fitnessapparaten die er zijn. En dat is natuurlijk niet zomaar. Als je graag wilt weten wat de voordelen van de Bosu Ball zijn en wat je ermee kunt, lees dan snel verder!

De vele voordelen van een Bosu Ball

Hoewel een Bosu Ball op zich een eenvoudig fitnesstoestel is, kan je er heel wat mee doen. Voor je een Bosu Ball of balanstrainer wil kopen, is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat de voordelen zijn.

Hieronder krijg je een duidelijk overzichtje van de functies en voordelen van zo’n Bosu Ball:

1. Je verbetert je lichamelijke balans

bosu_ball_squat

Een van de belangrijkste voordelen van een Bosu Ball is dat het je helpt om meer balans te krijgen in je lichaam. Eén van de pijlers van fitness is de mogelijkheid om gebalanceerd te blijven staan of bewegen, zelfs bijvoorbeeld op één been.

Als je op de harde kant van een Bosu Ball staat, dan worden je spieren gedwongen om zich steeds maar aan te passen aan kleine bewegingen van de ball. Dit komt doordat de zachte zijde van de bal, die op de grond ligt, niet erg stabiel is!

2. Je traint je buikspieren

Een ander belangrijke functie van een Bosu Ball? Je traint actief je buikspieren, zelfs zonder sit-ups of crunches!

Je kan bijvoorbeeld tijdens een deel van je training thuis op de Bosu Ball blijven staan, waardoor je buikspieren altijd moeten meewerken om niet om te vallen.

Dit is een manier van trainen die ook wel statisch trainen wordt genoemd. Je buikspieren trekken immers niet écht samen, maar moeten wel moeite doen om je lichaam recht te houden.

3. Je krijgt meer coördinatie tussen je spieren

Als je meer balans krijgt in je lichaam, dan betekent dat dat je spieren ook beter op elkaar zijn afgestemd.

Dankzij een Bosu Ball worden je spieren getraind om efficiënter met elkaar samen te werken, waardoor er een betere coördinatie is. Dit is vooral handig als je je lichaam functioneel en fit wilt maken.

Een Bosu Ball is in dat opzicht veel beter dan gewone fitness machines. Deze zetten je lichaam immers als het ware vast, waardoor je spieren het ‘gemakkelijk’ hebben. Dat mag dan misschien comfortabel zijn, het zorgt niet bepaald voor een betere coördinatie!

4. Je traint gemakkelijk thuis

balans_trainer

Als je graag thuis traint en liever niet in de drukte van de sportschool zit, dan is een Bosu Balance trainer een goede aanwinst. Je kan deze balanstrainer gemakkelijk thuis gebruiken voor oefeningen.

Zo kan je tussen je push-ups en je sit-ups door de Bosu Ball inzetten om je balans te trainen. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je weet hoe je de Bosu Ball precies moet gebruiken. Op die manier blijft het veilig en haal je er dus ook meer uit!

5. Je verliest weinig ruimte in huis

Ten slotte is een Bosu Ball een goede aanwinst omdat hij heel weinig plaats inneemt. En dat voor zo’n multifunctioneel stuk gereedschap! Je kan de Bosu Ball gemakkelijk in de home fitness opbergen, of bijvoorbeeld zelfs in de garage.

Op die manier verlies je geen kostbare ruimte voor je fitness gereedschap. En toch kan je elke keer opnieuw gebruik maken van dit handige fitness apparaat!

Nu je weet waarom je een Bosu Ball zou moeten kopen, is het natuurlijk ook belangrijk dat je weet dat er verschillende mogelijkheden zijn.

Welke keuze je moet maken, hangt af van verschillende factoren. Heb je geen idee welke opties er zijn en hoe je moet beslissen? Laat je dan helpen door het volgende stukje van deze blog!

Hoe vind je de beste Bosu Ball voor jouw situatie?

Een Bosu Balance trainer kopen is niet altijd eenvoudig. Want hoe kies je nu de beste optie voor jouw situatie?

Wil je een Bosu Ball kopen waar jij écht iets mee bent, en die is afgestemd op jouw manier van sporten, voorkeur en lichaam? Houd dan zeker rekening met de onderstaande factoren!

1. Het formaat van de Bosu Balance Trainer

Een van de belangrijkste details bij een Bosu Ball kopen is het formaat van de ball zelf. Hoewel de verschillen in afmetingen en diameter tussen de verschillende modellen niet zo groot zijn, kan het toch een effect hebben.

Als je bijvoorbeeld liever wat wijder op de Ball staat, kies dan voor een model met een diameter van 62 cm of meer. Een kleiner model is perfect als je niet al te veel ruimte nodig hebt!

2. Eventuele accessoires

Wil je een Bosu Ball kopen om enkel je balans te trainen? Of ben je op zoek naar een model waarmee je ook andere oefeningen kunt doen?

Zoals gezegd beschikken bepaalde modellen over weerstandsbanden. Deze kan je gebruiken om je armspieren, schouders en andere spieren in je bovenlichaam te trainen.

Houd er rekening mee dat varianten met extra accessoires doorgaans iets meer zullen kosten. Heb je die accessoires écht nodig, dan is het natuurlijk zijn geld waard!

3. De belastbaarheid van de balance ball

Ten slotte is ook de belastbaarheid van de Ball erg belangrijk. Welk model je kiest hangt vooral af van hoeveel je zelf weegt. Bepaalde modellen kunnen tot 120 kilogram aan, andere hebben een belastbaarheid van 300 kilogram.

Houd hierbij echter niet enkel rekening mee je lichaamsgewicht. Op een sterkere variant kan je ook gemakkelijker lichte springbewegingen doen, zonder dat de Ball kapot gaat!

4. Prijs en kwaliteit

Kies altijd voor de juiste prijs-kwaliteitverhouding. Je kunt kiezen om een goedkope Bosu ball bij bijvoorbeeld de Action te kopen. Een andere goedkope optie is een tweedehands Bosy ball. Alleen dan is de kwaliteit vaak minder.

Koop je halve balansbal dus altijd bij een erkende aanbieder zoals Decathlon of bol.com.

We raden je ook aan om voor één van de producten uit ons toplijstje te kiezen, dan ben je namelijk verzekerd van de juiste kwaliteit.Bekijk ook:

Evenwichtsbalk voor thuis

Beste fitness trampoline

Trilplaat: TOP 7 beste

Plaats een reactie