Cable crossover kopen? Bekijk de top 7 beste & kooptips

Hoe gaaf is dat? Gewoon je eigen sportschool in huis hebben.

Met een cable crossover koop je niet meteen een complete sportschool. Maar met dit trainingsapparaat haal je wel een heel veelzijdige machine in huis waarmee je bijna al je spiergroepen kunt trainen.

Dankzij dit artikel weet je straks wat de beste cable crossover apparaten zijn en waar je op moet letten als je er een gaat kopen.

Dit zijn de 7 beste cable crossover machines

Een cable crossover is er in allerlei soorten en maten. Dat maakt dat het best een lastige kan zijn om de voor jou juiste uit te kiezen.

Je kunt zo’n trainingsmachine voor ongeveer 600 euro kopen, maar ook meer dan het tienvoudige uitgeven. In deze top 7 staan zowel goedkope als dure modellen.

Zo kun je zien wat de verschillende mogelijkheden zijn.

1. Body Solid GCC0150 Cable Crossover

Body-Solid GCC0150 Cable Crossover

Deze cable crossover machine van Body Solid is voorzien van twee pulleys met tien verschillende hoogtes.

Dat betekent dat het aantal oefeningen dat je kunt doen vrijwel oneindig is. Het frame heeft een dikte van 5 bij 5 centimeter, waardoor het heel stabiel is.

Je krijgt er twee gewichtstapels van 75 kilogram bij, net als twee hendels en een strap voor rond je enkel.

De Body Solid GCC0150 is een behoorlijke investering, maar het toestel zal niet zomaar kapot gaan, waardoor je er de rest van je (sportieve) leven plezier van kunt hebben.
2. Best Fitness BFFT10 Functional Trainer

Best Fitness BFFT10 Functional Trainer

De BFFT10 van Best Fitness is een wat goedkoper model.

Dat zie je vooral aan de wat simpele afwerking en de compacte afmeting. Dit neemt niet weg dat deze cable crossover een goed trainingsapparaat is.

Er zijn veel trainingsmogelijkheden, mede dankzij de optrekstang die wordt meegeleverd. De katrollen zijn verstelbaar in 19 hoogtes, waardoor je lekker kunt variëren in je trainingen.

De BFFT10 is geschikt voor mensen die niet erg zwaar trainen en voor een relatief laag bedrag thuis aan de slag willen gaan.
3. ProClubline SCC1200 Cable Crossover

ProClubline SCC1200 Cable Crossover

Heel anders dan de hierboven beschreven cable crossover is de SCC1200 van ProClubline.

Voor net geen 4.000 euro haal je topkwaliteit in huis, zowel op het gebied van kracht als van duurzaamheid. De SCC1200 is zo ontworpen dat iedere spiergroep getraind kan worden.

De pulleys zijn verticaal verstelbaar en geven je voldoende én nauwkeurige weerstand tijdens je training.

Met een oppervlakte op de grond van bijna vier meter bij een kleine meter is je bewegingsvrijheid bijzonder groot. Hierin onderscheidt de SCC1200 zich van de meeste andere cable crossover machines.
4. Steelflex JG2000S

Steelflex JG2000S Cable Crossover

Over grote trainingsapparaten gesproken! De Steelflex JG2000 Cable Crossover is nóg groter dan de SCC1200. Dit is een absoluut topstuk.

Natuurlijk kan je deze machine ook thuis gebruiken in je home gym. Maar meestal wordt dit exemplaar gekocht voor in een sportschool, hotelgym of bedrijfsfitness.

Je krijgt een levenslange garantie op het frame en 2 jaar op de onderdelen. De maximale trekkracht is net geen 1000 kilo en er worden 2 gewichtstapels van 97,5 kilo meegeleverd.

De Steelflex JG2000S is op elk vlak een topapparaat. Alleen betaal je er wel zesduizend euro voor en kan je je afvragen of je voor een cable crossover voor thuis zo ver moet gaan.
5. Powerline PCCO90X

Cable Crossover PowerLine PCCO90X

Het goedkoopste model in deze lijst is de PCCO90X van Powerline. De afmetingen van deze cable crossover zijn 285 x 99 x 209 centimeter.

Niet zo groot als bij de twee bovenstaande cable crossover machines, maar nog altijd ruim voldoende om diverse goede workouts te doen.

Bij de Powerline PCCO90X kun je alleen halterschijven gebruiken. Dat wordt door sommigen als een minpunt ervaren. Deze halterschijven zijn trouwens niet inbegrepen, en moet je er dus apart bij kopen.

Deze cable crossover is een prima keuze als je niet de zwaarste trainingen hoeft te doen en een basic maar goed werkende trainingsfaciliteit voor in huis zoekt.
6. Life Fitness G7 Homegym

Life Fitness G7 Homegym

De G7 Homegym is gemaakt voor thuisgebruik en semiprofessioneel gebruik. Met deze cable crossover kan je honderden oefeningen doen voor allerlei spiergroepen.

Aan beide kanten van de G7 Homegym zit een gewichtstack met een totaal gewicht van 73 kilogram. Ze lopen op per 5 kilo. Met katrollen bepaal je het gewicht van de oefening.

De pulleys zijn in 20 verschillende hoogtes te verstellen. Bij deze homegym zit een DVD waarin je alle uitleg over je nieuwe aanwinst krijgt.

Bij je aankoop zitten allerlei accessoires, zoals weight stacks, ankle straps en een exercise book met meer dan 60 oefeningen.
7. Powertec WB-FTD

Powertec WB-FTD Cable Crossover

Heel stevig, stabiel, én populair. Dat zijn kortweg de opvallendste kenmerken van de Powertec WB-FTD.

Het prettige aan deze cable crossover is dat deze zowel met een gewichtstapel als met halterschijven te beladen en gebruiken is. De gewichtstapel moet je er dan wel bij kopen.

Dit cable crossover station is twee meter breed en hoog, en heeft een diepte van 118 centimeter. De katrollen zijn in 18 verticale posities verstelbaar.

En met de geïntegreerde multi pull up bar kan je jezelf optrekken met verschillende handposities.

Je kunt dit trainingsstation zwaar belasten, dus voor de echte krachtpatsers is dit een goede keuze.
Waarom een cable crossover kopen?

Een cable crossover machine is de beste manier om je complete lichaam te trainen. Daarom wordt het ook wel het ideale trainingsapparaat voor een full-body workout genoemd.

Benen, armen, borst, rug, schouders, biceps en triceps. Je kan ze allemaal trainen met een cable crossover.

Een cable crossover, of kabelstation, is met name effectief voor je bovenlichaam. Je kunt de oefeningen zowel zittend als staand doen.

Omdat trainen vanuit de staande positie het meest effectief is, is de cable crossover vooral goed voor je bovenlichaam. Dat neemt niet weg dat je ook je benen prima kunt trainen met deze apparaten.

Met een cable crossover weet je zeker dat je een veelzijdige functional trainer in huis haalt. En een ander pluspunt van een cable crossover is dat het een eenmalige investering is.

Akkoord, dat is een forse. Maar mede dankzij de garantie (en de duurzaamheid van een cable crossover) doe je er de rest van je leven mee.

Hier moet je op letten als je een cable crossover machine koopt

Cable Crossover voor thuis

Een cable crossover kopen is even wat anders dan een hometrainer of een loopband. Je moet als koper met een hoop zaken rekening houden.

Ruimte

Een cable crossover is groot, hoewel er zeker verschillen in afmeting zijn tussen de grote en wat kleinere stations. Reken minstens op twee meter hoogte, een meter diepte en twee tot drie meter breedte.

Belastbaarheid

Zoals je ook in de top 7 al hebt kunnen lezen, is niet iedere crossover geschikt voor de zwaarste oefeningen.

Als je een echte krachtpatser bent en zware oefeningen wilt doen, kijk dan goed naar de maximale belastbaarheid van de cable crossover.

Verstelbaarheid

Een ander belangrijk punt om op te letten bij de aanschaf van een cable crossover, is de verstelbaarheid. Hoe meer je de pulleys kunt verstellen, hoe groter de variatie in oefeningen die je kunt doen.

Gewicht cable crossover

Met een zware cable crossover heb je meer stabiliteit. Als je echter niet van de zwaarste oefeningen bent, is het niet nodig om een erg zware (en duurdere) cable crossover te kopen.

Persoonlijk doel

De cable crossover machines uit deze top 7 zitten in verschillende prijsklassen. Dat geeft jou als sporter veel mogelijkheden.

Kies een trainingstoestel dat goed bij je past. En als je tegen de prijs zit aan te hikken, kan je bijvoorbeeld ook eerst een power rack kopen. Dit kan je later makkelijk uitbreiden naar een cable crossover.

Voorbeelden van oefeningen

Aan de lijst met oefeningen die je op een cable crossover kunt doen, lijkt geen eind te komen. Daarom is het onmogelijk om deze allemaal te noemen.

Hieronder staat een kort overzicht van hoe een training op de cable crossover eruit kan zien. Je begint uiteraard met een warming-up.

Borst: fly

Cable Crossover Fly

Voor je borstspieren kan je ontelbare fly-oefeningen doen. Bij deze oefeningen trek je je bovenarmen naar voren door de grote borstspier.

Je kunt dit doen met kabels en halters. Als je je handen kruist, doe je de zogenoemde cable crossover flyes.

Daarbij plaats je de katrollen op schouderhoogte of nog iets hoger. Je zet één voet ver naar voren en je bovenlichaam is licht naar voren gekanteld.

Je armen gaan naar buiten totdat ze bijna horizontaal zijn. Daarna breng je ze naar binnen.

Het voordeel van deze oefening op een cable crossover is dat er constant spanning op je spieren staat.

Triceps: overhead extension

Overhead extension cable crossover

Deze oefening doe je met een handgreep of stang. Je gaat met je rug naar de machine staan.

Je pakt de stang of handgrepen vast. Je bovenarmen plaats je iets hoger dan horizontaal, en je ellebogen mag je gebogen houden. Daarna strek je je onderarmen.

Biceps: standing cable curl

Standing cable curl oefening

Je pakt de bar vast met je polsen omhoog gericht. Vervolgens breng je de bar naar je borst toe.

Het is belangrijk om hierbij je ellebogen naar binnen te houden, zo train je namelijk je biceps. De bar laat je daarna weer langzaam zakken.

Schouders: reverse fly cable

Reverse fly cable oefening

Daar is de fly weer, ditmaal voor de spieren in je schouders. Je bevestigt een single grip aan beide kabels van de cable crossover en pakt deze vast.

Je armen dien je recht vooruit te houden met licht gebogen ellebogen. Met licht gebogen knieën trek je de handgrepen zijdelings naar achter. Je ellebogen blijven de hele tijd licht gebogen.

Benen: cable leg extension

Cable leg extension oefening

Je gaat rechtop staan met je rug naar de cable crossover. Je benen mogen iets gebogen zijn en met je handen heb je de stangen vast. Je tilt vervolgens je knie op.

Als je knie 90 graden ten opzichte van je heup is, strek je je onderbeen zover mogelijk naar voren. Uiteraard zonder deze te overstrekken.

Daarna breng je je knie weer terug naar de beginpositie. Na een aantal keer wissel je van been.

Na het doen van deze oefeningen heb je een mooie workout achter de rug. Zoals gezegd zijn er nog veel meer oefeningen.

Bij sommige cable crossover krijg je een boek of DVD waarop vele oefeningen staan. Dit is een mooie toevoeging, omdat je op die manier voor jezelf kunt blijven variëren.Meer krachtapparaten:

Plaats een reactie