Inklapbare roeitrainer: de 3 beste opvouwbare roeitrainers

Ben jij ook op zoek naar een fitnesstoestel die je compact kunt opbergen? Moet jouw roeitrainer inklapbaar zijn? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Een plooibare roeitrainer vinden is niet voor iedereen even makkelijk. Als je online kijkt, dan zijn er al snel meer dan 100 toestellen beschikbaar.

Hoe kies je daaruit dan de beste inklapbare roeimachine voor jouw situatie? Geen zorgen, deze koopgids helpt jou verder.

Lees snel verder en ontdek de beste koop.

De 3 beste opvouwbare roeitrainers

Zoals altijd, is het belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen. Echter kunnen wij jou hier een handje bij helpen.

Wij hebben de beste inklapbare roeimachines namelijk uitgebreid getest. Later in dit artikel ontdek je onze beoordelingscriteria.

Maar laten we eerst snel beginnen met de top 3:

1. Focus Fitness Row 3 Roeitrainer

focus fitness row 3

De Focus Fitness Row 3 verdient volgens mij de eerste plaats binnen deze top 3. Daarvoor zie ik meerdere redenen die ik hieronder uit de doeken zal doen.

Ten eerste heeft het toestel een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Zo krijg je heel erg veel terug voor je geld.

Op zichzelf is deze opvouwbare roeitrainer een vrij goedkoop model. Voor wie moet letten op een budget en toch een mooie kwaliteit wenst, zal dit vast en zeker een goede keuze zijn.

Deze Row 3 werkt op basis van een magnetisch weerstandssysteem. Het grote voordeel van zo’n systeem is dat het zeer stil is.

Er is namelijk enkel een magnetisch veld dat de weerstand creëert, zonder dat er onderdelen tegen elkaar bewegen.

Wat je natuurlijk wel hebt, is dat je nog steeds jouw eigen beweging met het zitje hoort. Ook al hebben ze ervoor gezorgd dat de rails minder geluid produceren, toch blijf je dat een beetje horen.

Dat is trouwens niet alleen zo voor deze roeimachine van Focus Fitness, maar voor alle toestellen.

Deze inklapbare roeitrainer beschikt ook over 12 trainingsprogramma’s. Op het eerste gezicht lijken dit er niet zo heel veel, maar voor veel mensen is dat wel voldoende.

Uiteindelijk kies je toch vaak voor hetzelfde programma en blijf je trainen om daar beter in te worden. Er zitten zowel intervaltrainingen als hellingen op en ook nog combinatieprogramma’s.

Op die manier kan je alsnog voldoende variëren.

Het inklappen van dit roeiapparaat gaat heel eenvoudig. In de handleiding zul je zien staan welke schroef je los moet draaien. Zodra je dat hebt gedaan, zal je de horizontale buis naar boven kunnen inklappen.

Wanneer ze verticaal staat op de vloer, draai je gewoon de schroef weer op de juiste plaats. Op die manier zit alles goed vast en zo kan je ongelukken vermijden.

Aangezien dit een vrij zwaar toestel is, wil je niet dat de buis terug naar beneden valt. Volg daarom steeds de aanbevelingen van de fabrikant met betrekking tot veiligheid.
2. VirtuFit Ergometer Roeitrainer

VirtuFit Ergometer Inklapbare Roeitrainer

Het tweede toestel uit mijn top 3, is er eentje van het wellicht bekende merk VirtuFit.

Ik heb al meerdere van hun toestellen opgenomen in mijn toplijsten, omdat ze gewoon echt goed zijn. Als je online gaat kijken, dan zie je veel lovende reacties over het merk.

In vergelijking met de vorige inklapbare roeitrainer, is dit model een stukje duurder.

Dat komt omdat VirtuFit met deze ergometer roeitrainer mikt op een semiprofessioneel publiek. Dat wil zeggen dat het toestel net wat extra functies heeft dan het vorige.

Voor mensen die graag over veel trainingsprogramma’s beschikken, is dit een uitstekende keuze. Met maar liefst 34 keuzemogelijkheden, is dit een zeer uitgebreid apparaat.

Van deze 34 trainingsprogramma’s zijn er zowel enkele basisprogramma’s als meer specialistische programma’s. Op die manier kan iedereen erop trainen zoals die dat zelf wil.

Een andere grote troef is het comfort van dit apparaat. Je hebt steeds het gevoel dat je in een natuurlijke houding zit. Dat op zich maakt het sporten al net een stukje makkelijker.

De zitting zelf is gemaakt uit een speciaal materiaal dat twee eigenschappen heeft. Zo is het aan de ene kant lekker zacht, terwijl het tegelijk ook nog eens stevig aanvoelt.

Daardoor krijg je een goede ondersteuning tijdens het sporten.

Ben je klaar met jouw training? Dan klap je ook deze roeimachine eenvoudig in.
3. VirtuFit Row 450 – Inklapbaar roeitoestel

VirtuFit Row 450 inklapbare roeitrainer

Ben je op zoek naar een goedkope opvouwbare roeitrainer van het merk VirtuFit? Dan ben ik ervan overtuigd dat deze Row 450 misschien wel iets voor jou kan zijn.

Het is op dit moment het goedkoopste apparaat uit deze top 3, maar het heeft wel heel goede eigenschappen.

Ten eerste is er de goede kwaliteit van het toestel. VirtuFit staat erom gekend om goede en kwalitatieve toestellen af te leveren. De Row 450 is volgens de fabrikant belastbaar tot 130 kilogram.

Wat ik zelf zo fijn vind aan deze roeitrainer, is dat hij zo makkelijk te gebruiken is. Er zit een goede handleiding bij, maar eigenlijk wijst alles zichzelf ook wat uit.

Het doet me denken aan zo’n goed ouderwets apparaat, waar geen overbodige knoppen op zitten. Gelukkig zijn de prestaties niet ouderwets, want op dat vlak past hij binnen de moderne toestellen.

Als ik moet zeggen voor wie deze Row 450 geschikt is, dan zou ik voornamelijk voor beginners zeggen. Als je nog niet goed weet of roeien echt wel de sport is voor jou, dan denk ik dat je niet veel hebt aan een duurder apparaat.

Als je aan de andere kant wel al vaker hebt geroeid, dan vrees ik dat deze inklapbare VirtuFit roeitrainer wat te weinig mogelijkheden zal hebben.
Wat is een inklapbare roeitrainer?

Ingeklapte roeitrainer Focus Fitness

Een roeitrainer is een vrij groot apparaat. Dit komt doordat de gebruiker lange bewegingen moet kunnen maken, van voor naar achter.

Daardoor stelt zo’n toestel je in staat om veel verschillende spiergroepen te trainen op hetzelfde moment.

De naam verklapt het misschien zelf wel al een beetje. Een opvouwbare roeitrainer is een fitnesstoestel dat je kunt inklappen.

Tenminste, bepaalde delen van het apparaat kan je inklappen. Het is niet zoiets als een plooifiets, die plots in de kofferbak past.

Bovendien zit er een groot verschil tussen roeitrainers. Bij sommige merken is het mogelijk om de roeitrainer volledig omhoog te klappen.

Dan staat de lange zijde van het toestel verticaal op de grond. Zo verlies je alleen nog maar het voetstuk aan oppervlakte.

Bij andere merken is het slechts mogelijk om het toestel deels in te klappen. Dit maakt het makkelijker om de roeitrainer op te bergen, maar het neemt nog steeds meer plaats in dan vorige inklapbare roeimachines.

Ik ben er zeker van dat er nog andere technieken bestaan, maar dit zijn alvast de twee meest voorkomende.

Op de andere ga ik niet dieper in, maar ik zal nog een voorbeeldje geven om aan te tonen wat er allemaal mogelijk is.

Ooit zag ik een inklapbare roeitrainer die was ingewerkt in een kast. Hoe ze het precies hadden gedaan weet ik niet, maar dat zag er gaaf uit! Ik denk dat het kostenplaatje daarvan wel wat tegenvalt.

Waarop letten bij het kopen van een opvouwbare roeitrainer?

Ben je nog enthousiaster geworden over deze toestellen na het bekijken van onze top 3? Dan heb ik goed nieuws voor je.

In deze koopgids kom je te weten waar je zeker op moet letten bij het kopen van een opvouwbare roeitrainer. Dit zijn uiteraard niet alle zaken, maar wel enkele van de belangrijkste.

Kwaliteit en stabiliteit

Ergometer Roeitrainer VirtuFit

Bij een inklapbare roeitrainer is het zeer belangrijk om te letten op de kwaliteit van het toestel. Anders dan bij een loopband of een crosstrainer, is het zo dat je op een roeitrainer het toestel zelf in beweging zet.

Je beweegt namelijk van voor naar achter met het zitje, terwijl op een loopband de band door de motor wordt aangestuurd.

Deze bewegingen zorgen er natuurlijk voor dat er veel kracht op het toestel komt te staan. Het zou niet zo handig zijn als het toestel mee begint te bewegen.

Om dat te voorkomen, moet je rekening houden met de stevigheid.

Online is het echter niet altijd even makkelijk om kwaliteit en stevigheid te controleren. Een goede eerste stap is om te kijken naar het gewicht van het toestel zelf. Hoe zwaarder dit is, hoe stabieler het normaal zou moeten staan.

Let er trouwens ook steeds op dat het belastbaar gewicht voldoende hoog is. In de meeste gevallen zou dat wel zo moeten zijn en zit er zelfs nog een veiligheidsmarge ingebouwd.

Als je bijvoorbeeld 90 kilogram weegt, en je koopt een toestel met een belastbaar gewicht tot 130 kilogram, dan zou dat ruim voldoende moeten zijn.

Oppervlakte van het onderstel

Roeitrainer training opvouwbaar

Moet jouw roeimachine opvouwbaar zijn? Dan is dat wellicht omdat je zo weinig mogelijk plaats wilt verliezen.

Veel mensen denken dan ook dat een inklapbare roeitrainer automatisch compact is van grootte. Helaas is dat niet altijd het geval.

Sommige roeitrainers (meestal van totaal onbekende merken) zijn volgens de specificaties inklapbaar.

In de praktijk blijkt echter dat je ze niet volledig omhoog kunt klappen, maar slechts 40 à 50 centimeter van de grond kunt plaatsen. Andere roeiapparaten zijn wel volledig inklapbaar, maar hebben een zeer groot onderstel.

Ik zal mezelf wat verduidelijken met wat ik bedoel met het onderstel. Een roeimachine heeft twee delen: het onderstel en de buis.

De buis is het deel waarop je met je zitje beweegt. Het onderstel is het zwaardere deel, waar de techniek en de trainingscomputer in verwerkt zitten. Aangezien het onderstel een massief stuk is, kan je dat nooit inklappen.

Het is enkel en alleen de buis die omhoog klapt. Hoeveel plaats jouw roeimachine dus nog zal innemen na het opvouwen, hangt volledig af van de grootte van dit onderstel.

Ik raad iedereen aan om de exacte afmetingen van het onderstel op te zoeken voor de aankoop. Vervolgens kan je dit met stukjes plakband uitzetten op de grond.

Zo zie je al snel hoeveel ruimte het apparaat echt zal innemen. Zo weet je precies of het binnen in je woning past.

Relevante artikelen:

Opvouwbare crosstrainer

Opvouwbare loopband

Voor wie is een inklapbare roeimachine geschikt?

Roeitrainer in huis

Een vraag die men vaak stelt, is voor wie zo’n opvouwbare roeitrainer geschikt is.

Wel, dat is eigenlijk vrij makkelijk te beantwoorden. Ik denk dat er voor bijna alle sporters een roeimachine bestaat die perfect aansluit bij je noden en die bovendien ook nog eens opvouwbaar is.

Het is namelijk zo dat er in bijna iedere prijscategorie wel enkele toestellen zijn die opgeplooid kunnen worden.

Kijk maar even in onze top 3. Het eerste apparaat zit ongeveer in een gemiddelde prijsklasse, het tweede is een stuk duurder en behoort tot de semiprofessionele apparaten en het derde is het goedkoopste.

Een inklapbare roeitrainer is voornamelijk handig voor mensen die thuis geen aparte ruimte hebben voor hun fitnesstoestel.

Wanneer je roeimachine bijvoorbeeld in de woonkamer staat, dan wil je niet dat ze heel veel plaats inneemt.

Ook voor mensen die wat kleiner wonen, in een appartement bijvoorbeeld, kan een plooibare roeimachine een goede optie zijn.

Conclusie

Ben je op zoek naar een roeimachine als fitnesstoestel, maar heb je niet zoveel ruimte? Kijk dan zeker eens naar een opklapbare roeitrainer.

Deze toestellen kan je vinden in alle prijscategorieën en zijn zeker niet minderwaardig ten opzichte van vaste roeitrainers.

Sterker nog, ik zou zelfs durven zeggen dat ze voor veel mensen nog meer waarde bieden. Je hoeft de inklapfunctie natuurlijk niet te gebruiken als je de ruimte hebt.

Stel, je wil het apparaat later doorverkopen, dan kan dit wel een grote troef zijn. Veel succes met de zoektocht.

Veelgestelde vragen

Hoe vouw je een roeitrainer op?

De meeste roeitrainers kun je opvouwen door een borgpen eruit te halen, de roeitrainer aan de achterkant van de rails op te pakken, en omhoog te duwen. De rails komt dan omhoog te staan. Deze druk je door totdat je een klik hoort. Dan is de rails bevestigd. Na het opvouwen kun je de meeste inklapbare roeiapparaten verplaatsen met wieltjes.

Hoeveel inklapbare roeitrainers hebben we beoordeeld?

We hebben 14 inklapbare roeitrainer getest op de belangrijkste criteria. Uiteraard hebben we gekeken naar het inklapmechanisme. Hoe gemakkelijk en snel is de roeitrainer op te vouwen? Maar daarnaast hebben we ook gekeken naar algemene eigenschappen, zoals: trainingsmogelijkheden, stabiliteit en duurzaamheid. De beste opklapbare roeitrainers vergelijk je hier.

Plaats een reactie