Senz Sports R6000 Review – Ervaringen en Beoordeling (2024)

Na een aantal ontdekkingsweken in de sportschool wist ik wat ik wilde. Een roeitrainer met waterweerstand gaf mij het gevoel dat ik lekker in de buitenlucht aan het roeien was. Die ervaring wilde ik thuis ook beleven.

Een minpuntje van dergelijke roeitrainers is dat ze niet goedkoop zijn. Na een zoektocht op internet en advies van anderen kwam de Senz Sports R6000 op mijn pad. Een betaalbare roeitrainer met waterweerstand waar ik sindsdien vele uren op heb getraind.

In deze review vertel ik je over mijn ervaringen met deze roeimachine!

Het voordeel van waterweerstand

watertank_R6000- roeitrainer

Je kunt ook prima trainen op roeitrainers met luchtweerstand of met een magneet. Maar zoals ik net al aangaf is het voor mij een grote pré dat een roeitrainer je een realistische ervaring bezorgt.

En een trainer met waterweerstand komt het dichtst in de buurt van buiten roeien, op echt water.

Dat komt door het geluid dat uit de watertank komt. Het laat zich het best omschrijven als bewegend water. Met de wateraandrijving bepaal je zelf de weerstand, zonder aan knoppen te hoeven draaien. Hoe harder je roeit, hoe meer weerstand je krijgt.

Voor mij als relatief beginnende roeier was dit een ideale manier om me uit te dagen tijdens mijn workout. Ook ervaren sporters kunnen trouwens prima trainen op de Senz Sports R6000, omdat de geleverde weerstand automatisch meegaat met je trekkracht.

Het hangt van je persoonlijke voorkeur af of je liever traint met waterweerstand, luchtweerstand of weerstand met een magneet. Elk hebben ze namelijk zo hun eigen voordelen.

Luchtweerstand is net als waterweerstand vrij natuurlijk, maar wel wat lawaaiig. Magnetische weerstand is heel geruisloos en nauwkeurig in te stellen, maar zorgt voor een minder natuurlijke ervaring tijdens het roeien.

Mocht je een luchtweerstand roeier zoeken, dan biedt Senz Sports ook de R5000 aan. Een goedkoper alternatief met waterweerstand is de R4000 van Senz Sports.

De eigenschappen van de Senz Sports R6000

senz_sports_R6000_roeimachine

De roeitrainer heeft een eigen gewicht van 38 kilogram. Daarmee is het zeker niet de zwaarste roeitrainer die je tegen zult komen, maar het is desondanks een heel stevig en stabiel trainingsapparaat.

Je kunt op een comfortabele manier roeien dankzij de voetpedalen die verstelbaar zijn. Zo kan je altijd jouw favoriete positie aannemen.

En het is ook prettig dat de roeitrainer na gebruik rechtop is op te bergen. Zo neemt de Senz Sports R6000 weinig ruimte in beslag als je hem niet gebruikt.

Goed om te weten is dat het display op batterijen werkt (AAA). Je hoeft dus geen stekker te gebruiken. Het display laat de volgende trainingsgegevens zien: aantal roeislagen, de trainingsafstand, hoe lang je bezig bent en hoeveel calorieën je al hebt verbrand.

Dat is vrij basic, maar de belangrijkste gegevens worden wel getoond.


Dit zijn de trainingsmogelijkheden van de R6000

senz_sports_r6000_scherm

Als je eraan gewend bent om voorgeprogrammeerde trainingen af te werken, is de Senz Sports R6000 geen geschikte roeitrainer voor je. Die mogelijkheid wordt namelijk niet aangeboden. Persoonlijk heb ik dat helemaal niet als probleem ervaren.

Je kunt namelijk eenvoudig zelf variëren in de trainingen die je doet. Ik doe twee keer per week een relatief rustige duurtraining, een wat intensievere intervaltraining en eens in de twee weken een HIIT-training. De weerstand wordt vanzelf aangepast als je harder gaat roeien.

Na een aantal maanden ben je zo ervaren dat als je behoefte hebt aan een trainingsschema, je er zelf eentje kunt maken. Ook kan je via internet de nodige kennis én inspiratie opdoen.

Een schema is natuurlijk verre van verplicht en vooral afhankelijk van het doel van je trainingen. Ik moet er wel bij zeggen dat een trainingsschema het behalen van je doel wat makkelijker maakt. Er zijn goede schema’s voor bijvoorbeeld afvallen en het opbouwen van conditie.

Voor- en nadelen

Voordelen Senz Sports R6000:

  • Goede prijs/kwaliteit
  • Waterweerstand
  • Stabiliteit
  • Mooi design

De kans is klein dat je in deze prijsklasse een betere roeitrainer met waterweerstand gaat vinden. Die waterweerstand is voor mij een groot pluspunt van dit fitnessapparaat. Natuurlijk is dit smaak, maar ook van andere gebruikers hoor ik dat de waterweerstand voor de meest realistische ervaring tijdens het roeien zorgt.

En nog maar meteen een stukje smaak, maar in mijn ogen kan je dit eveneens realiteit noemen. Het design van de roeitrainer is erg fraai. Daarbij komt nog dat de roeitrainer makkelijk is op te bergen.

Tot slot is de stevigheid en stabiliteit een pluspunt. Dankzij de stevigheid en stabiliteit kan je je met een gerust hart uitleven tijdens een trainingssessie.

R6000_roeier_senz_sports

Nadelen Senz Sports R6000:

  • Geen trainingsprogramma’s
  • Geen koppeling met hartslagmeter
  • Display is wat simpel

In deze prijsklasse kan je niet alles verwachten. Dat zorgt ervoor dat de Senz Sports R6000 het op sommige vlakken moet afleggen tegen andere (duurdere) roeitrainers.

Voor mij is het grootste nadeel dat er geen koppeling mogelijk is met een hartslagmeter.

Dit heb ik opgelost door met een horloge om te trainen, maar je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat het niet echt praktisch is om tijdens een stevige interval constant naar dat horloge te kijken. Ik wil mijn hartslag liever op het display zien.

Het gebrek aan trainingsprogramma’s is ook een nadeel. Natuurlijk is het een luxeprobleem, omdat je zoals gezegd zelf ook prima trainingen kan bedenken, alleen is het makkelijker als je trainingsapparaat dit voor je doet.

En het display toont alleen de broodnodige gegevens. Dit mag van mij worden uitgebreid, om te beginnen met hartslaggegevens.

Conclusie: zou ik deze roeitrainer aanraden?

Of ik jou zou adviseren deze roeitrainer te gebruiken, is afhankelijk van het doel waar je de Senz Sports R6000 voor wilt gebruiken. Het is een trainer voor thuis, die je intensief kunt gebruiken. De mogelijkheden zijn echter wel beperkt.

Als je een vergevorderde sporter bent die iedere keer meer wil worden uitgedaagd, zou ik persoonlijk voor een ander model gaan. Maar als je, net als ik was, een beginner bent en wilt ontdekken hoe het is om een workout te doen op een roeitrainer, is dit jouw model.

Dankzij de goede kwaliteit en de relatief lage prijs ga je veel plezier beleven aan de Senz Sports R6000. Door de waterweerstand heb je het idee dat je op een rustige zondagochtend in de buitenlucht aan het roeien bent. Wat wil je nu nog meer?Plaats een reactie