Smith machine kopen? Koopgids & Top beste 4 van 2024

Starten met fitness en krachttraining kan best wel intimiderend zijn. Alles is nieuw. En je hebt nog veel te leren.

De eerste keer dat je een fitnesszaal binnen wandelt, zit je waarschijnlijk nog met een hoop vragen. Je ziet tal van verschillende fitnesstoestellen, zoals de Smith Machine, en je hebt geen idee waarvoor ze dienen.

Maar geen paniek! Ook al lijkt het allemaal overweldigend. Met de juiste basiskennis over toestellen en techniek, kom je al heel ver.

Met een gezonde nieuwsgierigheid leer je stap voor stap hoe de fitnesswereld werkt. In geen tijd, voel ook jij je volledig thuis. Ben jij er klaar voor?

De beste Smith Machines om te kopen

Wij zochten de beste smith machines voor jou uit. Hieronder vergelijk je de Top 4 van dit moment.

1. Gorilla Sports Multifunctionele Smith Machine

Gorilla sports smith machine

Ben je op zoek naar diversiteit in je training en is de functionaliteit van de gewone Smith Machine nog niet voldoende? Bekijk dan zeker deze Smith Machine van Gorilla Sports!

Dit apparaat combineert de machine met een optrekstang en in hoogte verstelbare kabels. Ook wordt deze aangeboden met nog 7 extra attachments zoals verschillende trainingsgrepen en veersluitingen. Van een multifunctioneel apparaat gesproken!

Wanneer je dit toestel in huis haalt, ben je dus zeker van een uitgebreide training voor gans je lichaam. Het is ideaal voor zowel de beginner als voor de gevorderde fitnessfanaat.

Let wel op: het toestel wordt geleverd zonder de halterschijven!
2. Maxxus Multi Smith Machine 10.1

Maxxus Multi Smith Machine 10.1

Ook het merk Maxxus biedt je tal van extra’s bij je aankoop.

Maxxus is een zeer professioneel fitnessmerk, dat zich heeft geïntegreerd in het Gorilla Sports assortiment. Net zoals Gorilla Sports, bieden zij topkwaliteit.

Bestel je een Smith Machine van Maxxus? Dan haal je momenteel een hele home gym in huis. Inbegrepen bij het toestel ontvang je een dip station, pull-up station, suspensie voor bokszak, rower, optrekstang en een lat-pull.

Ook ontvang je meerdere kabels en handgrepen zodat je ook die extra voordelen kan ervaren. Kortom, ze is goed voor uren fitnessplezier!

De machine is voorzien van een belastbaarheid tot 300 kg en is geschikt voor halterschijven van 50/52 mm.

Net zoals de Smith Machine van Gorilla Sports geniet je ook hier van 2 jaar garantie.
3. Body-Solid GS348 Series 7 Smith Machine Full option

Body-Solid GS348 Series 7

Heb je meer budget voorzien voor de uitbreiding van je home gym? Als je zoekt achter topkwaliteit, bekijk dan zeker de machine van Body-Solid.

Het is niet de goedkoopste, maar de machine van Body-Solid voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen.

Doordat het gebruik maakt van een gebogen frame, zorg het voor een natuurlijke beweging tijdens je training. Naast de 14 vaste spotters beschikt het apparaat ook over 2 extra stevige verstelbare spotters.

Ook geniet je van 6 verschillende opbergmogelijkheden voor olympische halterschijven en een olympische halterstang.

De makers van Body-Solid zijn echt tot het uiterste gegaan om deze state-of-the-art machine op de markt te brengen.
4. Powerline PSM144x Smith Machine

Powerline PSM144x

Kies je liever voor een meer budgetvriendelijk toestel? Als je zoekt naar een goede prijs/kwaliteitsverhouding, dan is het apparaat van Powerline zeker een mogelijkheid.

Powerline biedt je een betaalbare keuze, gecombineerd met een hoge veiligheid, controle, stabiliteit en ondersteuning!

Het toestel maakt gebruik van een halter met een diameter van 30 mm en heeft een maximum belastbaarheid van 450 kg. De halterschijven zijn apart verkrijgbaar.
Wat is een Smith Machine?

Smith Machine

Vandaag op het programma staat de multifunctionele Smith Machine. Heb je er nog nooit van gehoord? Prima! Na het lezen van dit artikel ben je volledig op de hoogte van het populaire fitnesstoestel.

De Smith Machine is een toestel dat wordt gebruikt voor krachttraining. De machine bestaat uit een basis en een grote halter die is bevestigd in stalen rails. De stalen rails zorgen ervoor dat er enkel een verticale beweging mogelijk is.

De rails hebben slots. De slots zorgen ervoor dat je de halter op elke hoogte kan vastklikken. Zo kan je de op- of neerwaartse beweging op elk moment stopzetten.

Het toestel werkt met een halter en losse gewichten. Zo kan je tijdens je work-out steeds gewicht toevoegen of afnemen.

De Smith machine kan voor meerdere oefeningen gebruikt worden. Vaak wordt ze gebruikt voor de alom gekende squat of bench press.

Waarom trainen met een Smith Machine?

Smith Machine Training

De multifunctionele Smith Machine is de ideale introductie to krachttraining. De beste manier om je spiermassa te laten toenemen is het gebruik van oefeningen waarbij je jouw hele lichaam gebruikt.

Deze oefeningen laten je toe om meer gewicht te gebruiken. Zo wordt je lichaam zwaarder belast en gebruik je meerdere spiergroepen tegelijkertijd. Dit heeft een grotere spiertoename tot gevolg.

De meest gangbare ‘full body’ oefeningen zijn de grote 5: squats, deadlifts, bench presses, overhead presses en de barbell row. Deze krachtoefeningen zijn de hoeksteen van iedereen die serieus met krachttraining bezig is.

Deze ‘full body’ oefeningen geven je het snelste resultaat qua spieropbouw en kracht. Het zijn, helaas, ook de oefeningen die het vaakst worden uitgeoefend met een foute techniek.

Ze zijn namelijk niet de gemakkelijkste oefeningen om volledig onder de knie te krijgen. Een correcte techniek vraagt volledige focus én voldoende ervaring.

De grote 5 laten je ook toe om meer gewicht te heffen. Het gevaar bestaat erin dat je hierdoor zal compenseren in je houding. Hierdoor verminder je de efficiëntie van de oefening. En je verhoogt je kans op blessures.

Een veilig alternatief

Fitness oefening

Om je als beginner toch aan deze oefeningen te wagen, zorgt de Smith Machine voor de perfecte oplossing. Doordat de halter gefixeerd is door de machine, krijg je de juiste steun en stabiliteit.

De machine zal je helpen om het gewicht te balanceren. Hierdoor kan je de juiste techniek onder de knie krijgen op een veilige manier.

Wanneer we spreken over fitness en veiligheid, spreken we onvermijdelijk ook over een spotter. Een spotter is iemand die je kan begeleiden tijdens een oefening.

Wanneer een gewicht plots te zwaar wordt, kan hij je mee ondersteunen. Zo vermijd je een zéér oncomfortabele en gevaarlijke positie waarbij je gekneld geraakt onder het gewicht.

Door het inschakelen van een spotter zorg je er ook voor dat je tot het uiterste kan gaan op een veilige manier.

Wanneer je traint met behulp van een Smith Machine, heb je steeds je persoonlijke spotter bij de hand. Doordat de machine is voorzien van verschillende slots, kan je op elk ogenblik je halter vastklikken. Dit kan heel handig zijn wanneer je vermoeid wordt of een te zwaar gewicht gebruikt.

Ben je reeds een ervaren lifter? Ook dan kan de Smith Machine van pas komen! Wil je graag trainen in jouw eigen home gym?

Dan kunnen deze compound lifts best gevaarlijk zijn. Het toestel kan dan dienen als jouw persoonlijke assistent om jouw veiligheid te garanderen.

Wat zijn de nadelen van een Smith Machine?

Fitness Smith Machine

Naast al deze voordelen heeft de Smith Machine ook nadelen waarmee je rekening dient te houden.

Doordat de machine de halter fixeert, wordt ook je bewegingsvrijheid beperkt. De machine zorgt ervoor dat het gewicht enkel verticaal kan bewegen. Voor- en achterwaartse bewegingen zijn niet niet mogelijk!

In tegenstelling tot compound lifts met vrije gewichten, zal dit ervoor zorgen dat je een aantal spieren zal isoleren.

Ondersteunende spieren die zorgen voor de stabilisatie tijdens de oefening worden hierdoor minder aangesproken. De machine zorgt ervoor dat je zelf minder moeite moet doen om in balans te blijven.

Doordat de bewegingsvrijheid wordt beperkt, kan het zijn dat de beweging minder natuurlijk aanvoelt. Het gevaar bestaat erin dat je jouw techniek zal aanpassen aan de machine. Dit maakt een overstap naar vrije gewichten (zoals een halterstang of dumbbells) juist moeilijker in plaats van makkelijker.

Een multifunctionele Smith Machine zal je de juiste hulp en ondersteuning bieden. Maar dit kan ook een valkuil worden. Met het gebruik van de machine lijkt het soms of alles plots net iets gemakkelijker gaat.

Door de hulp kan je meer gewicht heffen. Het lijkt wel alsof je sterker bent dan je werkelijk bent. Dit kan soms aanvoelen als valsspelen.

Als je daarna de overstap waagt naar vrije gewichten, wees dan zeker op je hoede voor overschatting. Er is geen plaats voor je ego in de gym.

Welke oefeningen kan je ermee doen?

Fitness smith machine oefening

Zoals eerder gemeld, is de Smith Machine multifunctioneel. Je kan ze inschakelen voor tal van oefeningen:

  • Squats en tal van variaties
  • Bench press
  • Calf raise
  • Upright Row
  • Shoulder press
  • Barbell row
  • En nog veel meer..

Zoals je ziet, biedt de machine je tal van mogelijkheden. Met één enkel apparaat kan je jouw ganse lichaam trainen.

Door de grote inzetbaarheid is de Smith Machine een vaak gemaakte keuze voor het uitbouwen van een eigen home gym.

Ook kan je een Smith Machine aanschaffen met extra uitbreidingen. Zo kan je hetzelfde toestel gebruiken voor bijvoorbeeld pull-ups of dips.

Waar moet je op letten bij jouw aankoop?

Stabiliteit, stevigheid en veiligheid

Op gebied van veiligheid is het best dat je let op het materiaal waarmee de machine gemaakt is.

Aangezien je zware gewichten zal gebruiken, is het van belang dat je kiest voor materiaal van hoge kwaliteit. Kies best voor een toestel dat voor het grootste deel gemaakt is uit metaal.

Ook moet je apparaat stabiel staan. Kies daarom voor een brede basis met lange poten. Ook bestaan er Smith Machines die je aan de grond kunt vast schroeven.

Gewichtslimiet

Als je nog een beginner bent, is dit nog geen doorslaggevende factor. Dan zal je kunnen trainen aan de meeste Smith Machines.

Ben je al meer ervaren? Kies dan een machine met een hogere maximum belastbaarheid.

Let wel op: Hoe hoger de gewichtslimiet, hoe zwaarder het apparaat zal moeten zijn. Vaak kiest men hier voor materialen van hogere kwaliteit waardoor de prijs ook hoger zal liggen.

Uitbreidingsmogelijkheden

Waarom zou je jezelf beperken? Vaak kan je bij je aankoop meerdere vliegen in één klap vangen.

Biedt de machine ook andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een pull-up station of een dip station? Soms zijn er ook extra kabels voorzien om je work-out uit te breiden.

Beschikbare ruimte

Het lijkt misschien zeer logisch om vooraf je ruimte op te meten. Helaas wordt dit soms toch vergeten. Denk hierbij ook na dat je machine niet enkel moet passen. Je moet er ook omheen kunnen lopen.

Opbergingsmogelijkheden

Je gewichten op de grond leggen is geen goede optie. Ze apart moeten opbergen in een rek is ook niet in alle gevallen even handig. Daarom is het soms slim om te kiezen voor een Smith Machine met een eigen opbergruimte.

Waar koop ik een Smith Machine?

Nu je op de hoogte bent van de voordelen die de Smith Machine je kan bieden, ben je misschien wel overtuigd om er zelf één aan te kopen.

Dit is een goede keuze voor jouw gezondheid die we enkel kunnen toejuichen.

Maar waar koop je nu het best een Smith Machine? Wees gerustgesteld, want met de opkomst van online shoppen is het nu makkelijker dan ooit.

Je kan op verschillende websites terecht voor de aankoop van kwalitatieve apparaten. Voorbeelden zijn: Gorilla Sports, Bol, Betersport en Fitwinkel.

Uiteraard kunnen ook wij jou een handje helpen. Daarom zetten we voor jou hierboven onze topkeuzes mooi op een rij! Hieronder bekijk je de beste winkels om een Smith Machine te kopen.

Tot slot

Zoals je ziet, heeft een multifunctionele Smith Machine zowel voor- en nadelen.

Ben je een beginner? Of wil je op jezelf trainen in je eigen home gym? Dan krijgen de voordelen de winnende hand.

Zo kan je immers veilig thuis trainen of bekend worden met de verschillende basic fitnessoefeningen. Want kies je voor een Smith Machine, dan kies je voor veiligheid, techniek en stabiliteit.

Alternatieven voor een smith machine zijn een squat rack, een power rack, functional trainer of een functional trainer.


Relevante artikelen:

Beste krachtstations voor thuis

Beste leg press machines

Beste bankdruk sets

Plaats een reactie