Squatrack kopen? Top 7 beste squatrekken & stands

Je fitnessdoelen behalen hoeft niet per se in de sportschool te gebeuren. Dit kan ook in je eigen vertrouwde huis of buiten in de tuin.

Hiervoor kun je gebruik maken van een squat rack. Een squat rack in de sportschool ziet er soms wat angstaanjagend uit.

Als je er nog niet bekent mee bent, dan is het soms even puzzelen wat je moet gebruiken voor welke oefening. Moet dit doen met gewichten of zonder gewichten?

Wil je een kwalitatief goed squat rack kopen, dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Als je het squat rack alleen wilt gebruiken voor squats, dan heb je aan squat stands al genoeg.

Doe je meestal meerdere oefeningen, dan kun je ook kiezen voor een multi squat rack. Hierbij heb je niet alleen de mogelijkheid tot squatten, maar kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken van een pull up bar.

Al met al is een squatrack een goede aanwinst voor jouw home gym. In dit artikel vind je de top 7 beste.

De 7 beste squatrekken en multi squatracks

Je hebt je nu goed voorbereid op het kopen van een squat rack. Je weet waar een goed squat rack aan moet voldoen en waarom dit zo belangrijk is.

Ook weet je waar je naar op zoek moet gaan voor de workout die jij het liefst wil volgen. Om de zoektocht naar het beste squat rack wat makkelijker te maken, hebben wij de 7 beste squat racks van 2021 voor je uitgezocht.

Misschien staat er binnenkort wel een nieuwe squatrek bij jou tegen de muur!

1. Focus Fitness Force 8 squat rack

squat_rack_focus_fitness_force_8

Het Focus Fitness Force 8 squatrack is ideaal als je je gym setup lekker basic wil houden. Dit squatrack beschikt over 7 verschillende hoogtes waarop je de spotters kunt plaatsen.

Dit is niet alleen handig voor been oefeningen, maar ook als chest press. Hiervoor zou je alleen zelf een bankje moeten aanschaffen. Het squat rack heeft een sterk uitgevoerde stalen constructie.

Het is een smal en compact rack. Heb je een kleine outdoor gym of wil je het squatrack in de garage plaatsen, dan kan dat dus prima. Het squatrack kan tot 200 kilo dragen.

Door de stalen constructie is dit squat rack niet alleen heel stevig, maar ook erg duurzaam. Je kunt hier jaren mee door. Dit squat rack is alleen bedoelt om je barbell op te hangen.

Je kunt het dus echt beschouwen als een basic squat rack. Het is 112 cm hoog en kan makkelijk tegen de muur worden geplaatst. Hierdoor neemt het zo min mogelijk ruimte in beslag.

Door zelf het een en ander toe te voegen kun je dit squat rack heb je een mooi begin om je fitnessdoelen te behalen.

Voor- en nadelen van dit squatrack:

+ verstelbaar met spotters
+ past in kleinere ruimtes
+ goede prijs-kwaliteit verhouden
– geen opbergpinnen voor gewichten
– 1 set spotters (meerdere spotters zijn makkelijker tijdens sets)
2. KIMO DIRECT Squat Rack

kmo_squatrack_multi

Met het Kimo Direct Squat rack kun je binnen no time beginnen met sporten. Dit squatrack is gemaakt van metaal en heeft een beschermlaag van schuim over de haltersteunen.

Hierdoor blijft het metaal langer goed. Met dit squat rack kun je niet alleen been oefeningen doen, maar ook oefeningen voor je billen, armen en voor je rug. Dit tot wel 300 kilo. Hiermee is het squatrack een echte multifunctionele toevoeging aan je home gym.

Als je dit squat rack koopt krijg je er een uitgebreide handleiding ben. Ben je niet zo handig in het installeren van apparaten, dan hoef je je met dit squat rack daar niet druk om te maken.

Een handleiding is ook nodig, omdat dit squat rack verstelbaar is. Niet allen in hoogte, maar ook in de breedte. De hoogte van de haltersteunen kun je verstellen van 14 tot 90 cm.

Daarnaast is de breedte te verstellen van 51 cm tot 91 cm. Dit maakt het ook makkelijker om het 14 kilo wegende squat rack op te bergen, mocht dat nodig zijn.

Voor- en nadelen van dit squat rack:
+ licht en compact, waardoor makkelijk te verplaatsen
+ verstelbaar in hoogte en breedte
+ beschermlaag schuim voor haltersteunen
– kan geen gewichten opbergen
3. Body-Solid Pro Club Line SMR1000 Multi Squat Rack

multi_squat_rack_machine_pro_clubline_smr1000

Of je nu groot of klein bent, het Body-Solid Pro Club Line SMR1000 Multi Squat Rack is voor jou geschikt. Hiermee kun je veilig en comfortabel trainen.

Het squatrack is namelijk gemaakt van massief staal. Het beschikt over 13 verschillende houders waar je je barbell in kunt plaatsen. Dit squat rack is voor zoals squats als voor drukoefeningen geschikt. Hiervoor dien je dan alleen een bankje aan te schaffen om op te liggen.

Het stalen frame is maar liefst stalen 5 cm bij 7,5 centimeter dik. Hierdoor kan het tot wel 450 kilo tillen. Zelf is het squatrack ook aardig zwaar.

Deze weegt namelijk 142 kilo. Dit maakt ook dat het rack ontzettend stevig is en je hier zonder zorgen gebruik van kunt maken. Het rack beschikt over 6 opslaghouders voor gewichten. Deze zijn vanaf de zijkant makkelijk te bereiken waardoor je snel van gewichten kun wisselen tussen de sets door.

Naast de mogelijkheid tot oefeningen met de haltersteunen heeft dit multi squat rack ook een optrekstang aan de bovenkant.

Zo kun je het niet alleen met gewichten gebruiken, maar ook voor oefeningen zoals chin ups en buikspieroefeningen. Je kunt met dit multifunctionele squat rack je hele lichaam trainen.

Voor- en nadelen van dit squat rack:

+ multifunctioneel te gebruiken
+ voor elke lengte
+ enorm stevig en daardoor veilig
+ opbergmogelijkheden voor gewichten
+lang frame waardoor een begeleider tussen het squat rack kan staan
– erg zwaar waardoor moeilijk te verplaatsen
– niet geschikt voor hele kleine ruimtes
4. Domyos squat rack voor krachttraining

decathlon_squat_rack

Ook met het Domyos squat rack voor krachttraining kun je binnenshuis jouw fitnessdoelen behalen. Dit rack is ondanks zijn smalle uiterlijk erg sterk en stevig.

Je kunt er zowel barbell oefeningen mee doen als chin ups door de optrek stang. De optrek stang kan tot 110 kilo dragen. Mocht je lichter zijn dan heb je ook nog de mogelijkheid om hang gewichten te gebruiken en zo zwaarder te trainen.

De stanghouders van het squat rack kunnen tot 175 kilo tillen. Dit maakt het een wat lichter belastbaar squat rack, maar wel met een dusdanig smal formaat dat je deze gemakkelijk in een kleine ruimte kunt plaatsen.

Dit squat rack is volledig gemaakt van staal. Het beschikt over opbergpinnen voor je gewichten en heeft anti-kantel haakjes. Hierdoor kun je in alle veiligheid je krachttraining doen.

Het is mogelijk om voor verschillende oefeningen de hoogte van het squatrack in te stellen. Daarnaast hangt de optrekstang op een standaard hoogte van 208 cm.

Wil je toch voor safe gaan en zeker weten dat jouw squat rack geen kant op gaat? Dan is het ook mogelijk om deze aan de vloer te bevestigen.

Voor- en nadelen van dit squat rack:

+ geschikt voor kleine ruimtes
+ te gebruiken als multi squat rack
+ opbergmogelijkheden voor gewichten
+ extra veilige vloerbevestiging
– alleen geschikt voor in huis
5. Domyos multi squat rack voor krachttraining – trekoefeningen

multi_squatrek_domyos

Een multi squat rack heb je nu al een aantal keer voorbij zien komen. En nog verder uitgebreide versie is het Domyos multi squat rack voor krachttraining.

Voor een eigen fitnessruimte waar je vrijwel elke oefening kan doen is dit echt perfect. De installatie van dit ruim 100 kilo wegende pakket zal even tijd kosten, maar dan heb je ook wat.

Hiermee kun je zowel oefeningen doen met een barbell, met eigen gewicht, maar ook met geleide gewichten. Dit kan tot maximaal 200 kilo. De optrekstang van dit multi squat rack kan tot 150 kilo tillen.

Er wordt aangeraden dit squat rack op een droge plek te bewaren. Daarmee is deze niet geschikt voor outdoor gebruik. Wel is deze binnenshuis multifunctioneel te gebruiken.

De stanghouders zijn namelijk tussen de 55 en 180 cm verstelbaar. Om hoge en lage trekoefeningen te doen met de pulley kun je bijvoorbeeld extra items aanschaffen zoals een trekkoord voor tricep oefeningen.

Voor- en nadelen van dit multi squat rack:

+ te gebruiken voor al je fitness oefeningen
+ belastbaarheid tot wel 200 kilo
+ kan uitgebreid worden met andere fitness onderdelen
– robuust en daardoor alleen geschikt voor grotere ruimtes
6. Titanium Strength Commercieel Atletisch Combo Rack – X Line

titanium_strength_squat_rack

Het Titanium Strength Combo rack is voor iedereen die graag veel gewicht wil gebruiken. Dit squat rack kan tot wel 500 kilo tillen. Het squat rack is gemaakt om een leven lang mee te gaan.

Deze wordt zelfs in sportscholen gebruikt, maar kan ook in een thuis fitnessruimte worden ingezet. Als je een ervaren sporter bent of bodybuilder, dan is dit squat rack perfect.

Het squat rack is maar liefst 250 cm lang en 238 cm hoog. Iedereen kan deze dus gebruiken, of je nu klein of groot bent. De haltersteunen zijn namelijk ook te verplaatsen.

Zo kun je deze laag hangen voor deadlifts of hoog voor barbell sumo squats. Daarnaast bevat dit squat rek maar liefst 8 opbergpinnen voor gewichten. Zo is alles binnen handbereik en kun je met gemak jouw volledige workout vanuit huis doen.

Voor- en nadelen van dit multi squat rack:

+ verstelbaar in hoogte haltersteunen
+ opbergmogelijkheden voor al je gewichten
+ ook te gebruiken voor chest press (wel zelf een bankje aanschaffen)
– niet inklapbaar
– neemt aardig wat ruimte in beslag
7. Kelton squat rack

kelton_gym_rack_voor_squats

Het Kelton squat rack is alles wat je als beginnende sporter nodig hebt. Dit squat rack beschikt over 8 verschillende hoogtes waardoor het rack gemakkelijk verstelbaar is.

Om de veiligheid te waarborgen kun je met de safety pins de haltersteunen vastzetten. Deze pins hebben een diameter van 660 mm en zijn hiermee extra sterk.

Ideaal als je verschillende been oefeningen wilt doen. Je kunt de haltersteunen op een lage stand zetten als je deadlifts wilt doen en op een hogere stand om gemakkelijk squats te doen.

Dit squat rack heeft voldoende houders om gewichten op te bergen. Dit zijn er maar liefst 8. Je kunt hier tot 500 kilo aan gewichten ophangen.

Ondanks een groot gewicht is dit squat rack stevig en stabiel. De meeste gewicht houders zitten aan de achterkant van het squat rek.

Om tijdens je oefening snel gewichten te kunnen vervangen kun je ook gebruikmaken van de twee pinnen aan de voorzij. Zo ben je niet te lang aan het stuntelen tussen sets met gewichten.

De staanders van dit squat rek zijn te verstellen in 4 verschillende niveaus. De afstanden liggen tussen de 94 cm en de 124 cm. Zo kun je gebruik maken van meerdere lengtes in barbells.

De voor- en nadelen van dit squatrek:

+ verstelbaar in hoogte
+ veel gewicht houders
+ multi functioneel
+ neemt weinig ruimte in beslag
– niet inklapbaar
– niet mogelijk om de bevestigen aan de vloer
Waaraan herken je een goed squat rack?

Een squatrack kopen is een aardige investering. Je wil dan natuurlijk wel de juiste keuze maken en zeker weten dat je een squat rack uitkiest die goed bij jouw fitnessdoel aansluit.

Er zijn daarom een aantal punten waaraan een goed squat rack moet voldoen. Dit heeft niet alleen te maken met de mogelijkheden die het heeft, maar vooral ook met de veiligheid.

De een gebruikt namelijk lichte gewichten en de ander tilt wel meer dan honderd kilo. Dat je niet het eerste de beste squatrack moet kopen is dus wel duidelijk.

Maximale belastbaarheid

stevigheid squatrek

Het gewicht wat een squat rack kan tillen gaat hand in hand met de stevigheid van de gehele installatie. Je wilt natuurlijk niet dat het rack omvalt, omdat aan de ene kant net iets meer gewicht hangt als aan de anderen kant.

Het is daarom erg belangrijk om te kijken naar de maximale belastbaarheid van het squatrack. De belastbaarheid wordt altijd aangegeven in kilo’s.

De meeste squat racks kunnen een paar 100 kilo tillen. Hoe meer gewicht eraan kan hangen, hoe stabieler het squat rack moet zijn.

Hoe stevig is het rack?

Je kunt een squatrack kopen die je in de grond vast kunt zetten, maar de meeste zijn zo gebouwd dat ze stabiel genoeg zijn van zichtzelf.

Als je extra gewichten op de opbergpinnen hebt hangen, dan hoort het squat rack gewoon stevig te blijven staan. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je hiermee rare capriolen uit gaat halen.

olang je het squat rack gebruikt waarvoor deze bedoeld is, blijft hij zonder bevestiging staan. Bij het kijken naar de maximale belastbaarheid is het altijd slim om te kiezen voor een squat rack die meer gewicht kan tillen dan dat je op dit moment zelf kunt.

Je bent immers nog in de groei en wil later wellicht meer gewichten gaan gebruiken.

Goede safety bars

Veiligheid gaat boven alles. Zeker als je zelf een outdoor gym gaat bouwen. Mocht je dat laatste setje toch niet halen, dan is er meestal niemand om je te helpen het gewicht te tillen.

Een goed squat rack is onder andere daarom voorzien van safety bars. Deze safety bars worden ook wel spotters genoemd.

spotterbars squat stand

Deze safety bars komen in verschillende soorten. Het ligt een beetje aan het soort squat rack dat je koopt en aan de prijs. Je hebt losse safety pins, dwarsbalken en safety straps.

Het fijne aan safety bars is dat deze verstelbaar zijn. Je kunt ze zelf op de gewenste hoogte plaatsen en zo gemakkelijker je oefeningen doen.

Goede veiligheid is ook belangrijk voor je lichaam. Vooral als je met zware gewichten traint is de kans op blessures sterk aanwezig.

Als je gewichten goed vast zitten en de haltersteunen stevig zijn heb je minder kans op blessures, omdat je zo onverwachte bewegingen of vallende gewichten kunt voorkomen.

Multifunctionaliteit van het squatrek

Wil je alleen squats doen met een squatrack, dan is multifunctionaliteit niet echt belangrijk. Als je wel graag meerdere oefeningen wilt doen, dan moet je op zoek gaan naar een goed multi squat rack.

Een multi squat rack heeft bijvoorbeeld meerdere haltersteunen of heeft een pull up bar. Met een multi squat rack kun je ook oefeningen zoals dips en deadlifts doen.

Plaats een reactie