Verstelbare kettlebell kopen? Super handig voor thuis

Kettlebells zijn misschien wel de handigste en meest functionele gewichten waarmee je kunt trainen.

Geen wonder dat veel mensen ze gebruiken om sterker, fitter en gespierder te worden.

Toch blijft het altijd lastig om te bepalen welk gewicht je kiest. Het liefst heb je namelijk meerdere gewichten kettlebells thuis.

Want wat nou als je straks sterker wordt..?

Uiteindelijk wordt het een duur grapje als je voor ieder gewicht een aparte kettlebell moet kopen.

Gelukkig is hier al een tijdje een oplossing voor bedacht. Nog niet veel mensen weten er vanaf, maar er bestaat zoiets als een verstelbare kettlebell.

Hoe handig is dat? Een kettlebell die je instelt op het voor jou gewenste gewicht. Je hoeft dus niet meer te peinzen voor welk gewicht je nu kiest.

Maar wat nog wel even goed is om te weten, is welke verstelbare kettlebell je het beste kunt kopen. En ook de aandachtspunten zijn handig om te weten.

Daarom deden wij de test voor jou en vergelijk je in dit artikel de beste verstelbare kettlebells. Ook ontdek je de belangrijke punten voor de aankoop.

Beste verstelbare kettlebells om te kopen

We trappen deze koopgids direct af met de beste kettlebells met een verstelbaar gewicht. Welke kun je het beste kopen en waarom?

Misschien dat je al hebt gemerkt dat het aanbod verre van gigantisch is. De verstelbare kettlebell is namelijk nog een relatief onbekend fenomeen. Hoewel het waarschijnlijk niet lang zal duren voordat het aanbod groeit als kool.

Maar geen zorgen, vooralsnog zijn er een aantal meer dan uitstekende verstelbare kettlebells te koop. Hieronder bespreken we de beste voor jouw home workouts.

1. Bowflex SelectTech 840i

verstelbare_kettlebell_bowflex

Bowflex staat wereldwijd bekend om hun verstelbare dumbbells. Het is dan oko niet verwonderlijk dat dit merk als één van de eerste een verstelbare kettlebell uitbracht.

De SelectTech 840i heeft een super handig systeem. Het is voorzien van verschillende gewichtsschijven en een draaiknop aan de bovenkant.

Met deze draaiknop stel je jouw gewenste gewicht in. Daarna hoef je de kettlebell alleen nog maar op te pakken. Zodra je ‘m oppakt blijven de gewichtsschijven die niet benodigd zijn achter op het plateau en heb je jouw ingestelde gewicht in de hand.

Zodra je klaar ben met je oefening zet je ‘m weer in het plateau en kun je indien gewenst weer een ander gewicht invullen. Deze Bowflex variant werkt veruit het snelst en het fijnst. Ook de grote hoeveelheid gewichten spreekt tot de verbeelding.

Je kunt ‘m gebruiken met de volgende gewichten:

 • 4 kg
 • 6 kg
 • 9 kg
 • 11 kg
 • 16 kg
 • 18 kg

2. Focus Fitness Kettlebell verstelbaar – 3 t/m 18 kg

kettlebell_verstelbaar

Mocht de variant hierboven wat te duur voor je zijn, dan is er een goed soortgelijke verstelbare kettlebell. Namelijk die van Focus Fitness.

Dit Nederlandse fitnessmerk bracht met deze kettlebell een goede variant met een soortgelijke techniek uit. Het principe werkt wel niet wat anders. Deze kettlebell heeft namelijk geen luxe draaiknop. Je moet de gewichtsschijven er namelijk zelf in doen, of eruit halen.

Deze kettlebell weegt kaal (dus zonder schijven) 3 kilo. Je kunt ‘m vullen met in totaal 6 schijven van elk 2,5 kilo. Uiteindelijk kan je dus 3 t/m 18 kg gebruiken met stapjes van 2,5 kg omhoog.


3. Powerblock kettlebell – 8 t/m 16 kg

powerblock_kettlebell_verstellen

Powerblock is nog zo’n grootheid in de wereld van verstelbare dumbbells en mocht daarom zeker niet achterblijven met het uitbrengen van een verstelbare kettlebell.

Deze Powerblock kettlebell staat gelijk aan 4 vaste varianten. Powerblock heeft voor weer een ander systeem gekozen, wat maar weer eens aangeeft hoeveel mogelijkheden er zijn.

Deze kettlebell verstel je namelijk met een pin. De pin steek je in het gewenste gewicht. Zodra je de kettlebell oppakt blijft de gewichtsschijf die niet benodigd is op de grond liggen. Ook dit werkt vrij snel en fijn. Maar toch geven we de voorkeur aan de Bowflex variant. Ook omdat de Bowflex meer verschillende soorten gewichten mogelijk maakt.

De powerblock kettlebell kan de volgende volgende hebben:

 • 8 kg
 • 10 kg
 • 12 kg
 • 16 kg

4. MikaMax kettlebell – 3,5 t/m 18 kg

kettlebell_variabel_gewicht_mikamax

7 kettlebells in één, het is en blijft indrukwekkend. Zeker als je bedenkt dat dit één van de goedkopere kettlebells is. Deze trainingsmaat heeft een draaiknop op de bovenzijde, waarmee je het gewicht instelt.

Het bestaat uit een basis en 6 kleine gewichtsschijven. Het systeem aan zich werkt prima en naar behoren. Wel kost het verstellen iets meer tijd, dus dat moet je er wel voor over hebben.

Dit is mogelijk nadelig als je in een vlot tempo van gewicht wilt wisselen. Het is dus niet één snelle handeling. Wel is het zo dat hoe vaker je het doet, hoe handiger (en dus sneller) je wordt.

Omdat de onderkant van de kettlebell van rubber gemaakt is maakt hij niet veel geluid en is de kans op schade aan je vloer stukken kleiner.


5. Klarfit Adjustabell Kettlebell 8-16 kilo

kettlebell_gietijzer_verstelbaar_klarfit

5 kettlebells in één. Wie wilt dat nu niet. De Klarfit kettlebell maakt het voor je mogelijk. Deze gietijzeren verstelbare kettlebell ligt goed in de hand, is duurzaam en doet wat hij moet doen.

Je kunt trainen met de gewichten; 8 tot 16 kilo, welke in stapjes van 2 kilo omhoog gaat. Het is een meer dan degelijke kettlebell en het gebruik is handig. In een handomdraai verstel je het gewicht namelijk. Wel is het zo dat de prijs in verhouding wat hoger is dan de bovenstaande varianten.


Waar moet ik rekening mee houden en op letten?

Een goede verstelbare kettlebell voldoet aan een aantal cruciale aandachtspunten. Welke dat zijn ontdek je hieronder.

 • Welk gewicht: het is natuurlijk belangrijk dat je weet welk gewicht je nodig hebt. ben je een ervaren sporter met behoorlijk wat kracht? Dan zal je in de meeste gevallen een variant willen die maximaal verstelbaar is tot 18 kilo. Zeker als je er grote spiergroepen mee wilt trainen en je een man bent. Vrouwen en beginners hebben in veel gevallen aan een lager gewicht voldoende. Natuurlijk hangt het er ook vanaf welke oefeningen je ermee wilt doen.
 • Welke stapjes omhoog: om je trainingen effectief op te bouwen is het verstandig om steeds het gewicht iets te verhogen. Dat kan bijvoorbeeld met 1 of 1,5 kilo per keer zijn. Hierin zit ook verschil tussen de verstelbare kettlebells. De ene variant kan omhoog met stapjes van 2,5 kg en sommige zelfs met 1,5 kilo.
 • Grip: voor de meeste oefeningen is goede grip heel belangrijk. We komen nog regelmatig goedkopere varianten tegen met een glad handvat. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren bij oefeningen zoals de kettlebell swing.
 • Prijs: een kettlebell die verstelbaar is koop je vanaf zo’n 120 euro. De prijzen lopen op tot 250 euro en soms zelfs meer. Het hangt vooral van je budget af voor welke prijsklasse je kiest.
 • Formaat: als je thuis niet veel ruimte hebt wil je het liefst compact trainingsmateriaal. Er zitten verschillen in formaat tussen de verstelbare kettlebells. Zelfs als ze hetzelfde gewicht hebben. Daarom is dit ook een aandachtspunt.

Waarom zou je een verstelbare kettlebell kopen?

Normaal gesproken zou je voor ieder gewicht een andere kettlebell moeten kopen. Maar wat nou als je een kettlebell hebt die verstelbaar is?

Deze zijn vaak in te stellen in 5-8 (of zelfs meer) verschillende gewichten. Je hebt dan dus eigenlijk 8 kettlebells in één!

Hoe handig is dat?

Dit bespaard je onnodige kosten en onnodig veel ruimte. Bovendien is het tijdens het trainen ook veel gemakkelijker.

Je hoeft niet verschillende kettlebells klaar te leggen bij de aanvang van je workout. Nee, één is voldoende.

Dit maakt de start van je workout dus ook laagdrempeliger.

Relevante artikelen:

Weerstandsband

Slamball

Waarom is de verstelbare kettlebell nog niet zo populair?

Het is een goeie en veelgestelde vraag. Waarom maken nog niet zoveel meer mensen gebruik van dit handige trainingsmaatje?

Dit komt vooral omdat de meesten nog niet bekend zijn met de verstelbare variant. Ze zijn nu ondertussen alweer een tijdje op de markt, maar het aanbod is nog niet zo divers. Ook is het voor sommigen jammer dat het maximale gewicht tot zover tot 18 kilo gaat.

Als je traint met zwaardere gewichten is dat natuurlijk een domper. Toch kan een verstelbare variant dan nog altijd een voordeel bieden als je óók regelmatig de lichtere gewichten gebruikt. Hier kun je dan namelijk de verstelbare kettlebell voor inzetten.

Welk gewicht heb ik nodig?

Met welk gewicht je het beste kunt trainen hangt af van je:

 1. trainingservaring
 2. basiskracht
 3. geslacht
 4. je leeftijd
 5. welke oefening je doet

Mannen trainen in veel gevallen zwaarder dan vrouwen. En logischerwijs hangt het er ook vanaf welke oefening je doet.

Bij een kettlebell squat kun je bijvoorbeeld een hoger gewicht gebruiken dan bij een biceps curl. De beenspieren zijn namelijk veel sterker dan de biceps.

Verstelbare kettlebells vs dumbbell

Waar de verstelbare kettlebell nog echt moet uitgroeien tot een populair trainingsmiddel, zijn de verstelbare dumbbells dat al voor een lange tijd.

De dumbbell lijkt in veel gevallen op de kettlebell en is ook geschikt voor de meeste kettlebell oefeningen. Beide zijn ze multifunctioneel.

De kettlebell is echter net wat geschikter voor hele specifieke oefeningen, zoals swings en Turkish get-ups. Dit zijn zeer functionele oefeningen die goed zijn voor de rompstabiliteit.

Een variant die tussen beide inzit is de verstelbare kettlebell bar. Dit is een korte stang met een handvat zoals die van een kettlebell waar je gewichtsschijven aan kunt hangen.

Plaats een reactie